Gyanúsítottá vált Deésy Géza, a kazetta-ügy kirobbantója

Tanúból gyanúsítottnak minősítette át a kazetta-ügy kirobbantóját a rendőrség. Deésy Géza ugyanazt vallotta a mostani kihallgatásán, mint korábban, amikor még tanúként kérdezték ki. A rendőrségi szóvivő szerint vesztegetéssel gyanúsítják Deésyt, az ügyvéd szerint befolyással való üzérkedéssel.

Az úgynevezett kazetta-ügy kapcsán Deésy Gézát gyanúsítottként hallgatta ki szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága - erősítette meg Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az [origo]-nak. A vesztegetéssel gyanúsított Deésy fenntartotta az ügyben korábban tett tanúvallomását, csak most már nem tanú, hanem gyanúsított minőségében tette mindezt - fűzte hozzá Garamvölgyi László.

A védencemet bűnsegédi minőségben elkövetett befolyással való üzérkeddésel gyanúsítják - mondta lapunknak Deésy Géza ügyvédje, Kenéz Tibor. A büntetőtörvényköny három évig terjedő büntetést ír elő erre a bűntettre. 

Deésy Géza, a kisgazdapárt tagja, a párt vállalkozói tagozatának munkatársa egy hangkazettát juttatott el a Népszavához. Ez - az állítások szerint - tartalmazza a Torgyán József pártelnök, akkoriban földművelésügyi miniszter fiának, Torgyán Attilának szánt 3 millió forintos kenőpénz átadásával összefüggő megbeszélést. A Deésy Géza által készített hangfelvétel nyomán a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt február 6-án nyomozást rendelt el. Deésy Gézát tanúként még februárban, nem sokkal a botrány kirobbanása után hallgatta meg a rendőrség. Sajtóhírek szerint részletes vallomástétele hat órán át tartott.

Torgyán Attila a sajtóban visszautasította az őt érintő feltételezéseket, Torgyán József pedig jogi lépéseket helyezett kilátásba. Az ORFK gyanúsítottként hallgatta ki február 23-án Benczéné Tóth Judit ügyvédet, az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának kisgazda delegáltját, március 14-én pedig Torgyán Attilát. A gyanú szerint tavaly tavasszal Torgyán Attila 3 millió forintot kapott az ügyvédnő közvetítésével egy vállalkozótól azért, hogy egy pályázat kedvező elbírálása érdekében közbenjárjon Torgyán Józsefnél. A nyomozás határidejét májusban, augusztusban, illetve utoljára október 1-jén hosszabbította meg az ügyészség.

[origo]