Első fokon felmentették a buji orvosper vádlottait

A csalással és közokirat hamisítással vádolt háziorvos a buji önkormányzat szerint jogtalanul állított ki súlyos mozgáskorlátozásról szóló igazolást 306 betegének. Az orvos szakértők azonban indokoltnak találták az igazolásokat.

Első fokon felmentette a Nyíregyházi Városi Bíróság csütörtökön a 307 vádlottat, a buji orvosper néven elhíresült büntetőügyben. A 307 személyt csalással és közokirat-hamisítással vádolta az ügyészség.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Buj község kultúrházában rendezett kihelyezett tárgyaláson a Harman Anikó bíró által vezetett büntetőtanács megállapította: a település volt háziorvosa, Borbás Attila - akit az ügy kapcsán két éve eltávolítottak beosztásából - jogszerűen állított ki 306 helyi lakosnak súlyos mozgáskorlátozottaknak járó, közlekedési támogatás igénybe vételére jogosító igazolást.

Az érintettek az orvosi igazolás alapján évi 7-28 ezer forint közötti összeget vettek fel a buji önkormányzattól, amely viszont nem tartotta megalapozottnak ezt az igényt, és feljelentette az orvost és a 306 lakost. A háziorvos véleményét, miszerint a 306 beteg állapotánál fogva jogosult a közlekedési támogatásra, igazságügyi orvos szakértői vélemények támasztották alá, amit perdöntőnek fogadott el a bíróság. A nyilvános tárgyaláson tartott ítélet kihirdetését vastaps fogadta a község zsúfolásig megtelt kultúrházában.

A 307 vádlott az ítéletet tudomásul vette, míg az ügyész fellebbezést jelentett be. Az ügyet másodfokon a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság tárgyalja majd. Buj másik háziorvosa, Lakatos Erzsébet ellen is hasonló ügy miatt indult büntetőeljárás. Ez a bírósági tárgyalás novemberre van kitűzve.