Nem emeltek vádat a HIV-fertőzött prostituált ellen

Megszüntette az ügyészség az eljárást a homoszexuális prostituáltként dolgozó Gy. Henrik ellen. A férfi anak ellenére létesített védekezés nélkül szexuális kapcsolatot 60 emberrel, hogy tudta magáról, HIV-fertőzött.

Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, hogy azért szüntették meg az eljárást, mert nincs az ügynek egyetlen sértettje sem. Nem jelentkezett ugyanis senki, akit megfertőzött volna Gy. Henrik. Emellett még akkor sem lenne bizonyítható a szándékosság, ha időközben jelentkeznének sértettek. Csak a gondatlanság állapítható meg, emiatt viszont nem lehet vádat emelni.

Gy. Henrik homoszexuális prostituáltként annak ellenére létesített szexuális kapcsolatot körülbelül 60 emberrel, hogy tudta, HIV-fertőzött. Erre azonban nem figyelmeztette partnereit, és nem is védekezett.

A BRFK életveszélyt okozó testi sértés kísérletével gyanúsította a férfit, és július 27-én vádemelési javaslattal küldte át az ügyet a Fővárosi Főügyészségre. A rendőrség szerint ugyanis Gy. Henrik tudta, hogy beteg, és azzal is tisztában volt, hogy megfertőzhet másokat is.

Pelle Andrea, a gyanúsított fiú védője korábban az [origo]-nak elmondta: biztos benne, hogy megszüntetik az eljárást, mivel Henrik nem fertőzött meg senkit, így bűncselekmény sem történhetett.

Korábban:

Vádemelési javaslat a HIV-fertőzött prostituált ellen

A HIV-pozitív Gy. Henrik nem akarta szándékosan megfertőzni partnereit