Szerdától nem fogad fekvőbetegeket a pásztói kórház, mivel nincs elég orvos az osztályon. A lemondott főorvos utódja visszalépett, két beosztottjának viszont nincs még szakvizsgája. Az intézmény folyamatosan anyagi gondokkal küzd, és nem tudja megfizetni orvosait.

Orvoshiány miatt szerdától nem fogad fekvőbetegeket a pásztói kórház gyermekosztálya. Az intézmény igazgatója, Éles János csütörtökön elmondta: a kórház a járóbetegeket és az újszülötteket ellátja, azonban átmenetileg szünetelteti a fekvőbeteg-ellátást. A 20-30 közötti ágyszámmal működő gyermekosztályon három orvos dolgozott. Október elsejével azonban felmondott a főorvos, leendő utódja meg visszalépett, a két megmaradt orvosnak viszont nincs még szakvizsgája.

Éles János szerint jelenleg is zajlanak tárgyalások az osztályvezető főorvosi állás betöltéséről, de a problémák anyagi okokra vezethetők vissza: a gyermekosztály tevékenysége deficites, az alacsony fizetésű orvosok előtt pedig nincs perspektíva.

A pásztói kórház igazgatója azt is elmondta, hogy "az intézmény alulfinanszírott", folyamatosan anyagi gondokkal küzdenek, ezért a kórház igyekezett külső forrást bevonni. Öt évvel ezelőtt szerződést kötöttek a pásztói térség önkormányzataival, aminek értelmében a települések havonta, lakosonként 10 forintos fejkvótát fizettek. Ez a támogatási mód, amiből évi 3,5 millió forint folyt be, azonban csak másfél évig működött, s egyedül Pásztó városa tesz eleget azóta is folyamatosan a szerződésnek.

A pásztói kórház vezetője szerint "nem a legjobb megoldás", hogy a térségben 40 ezer körüli az ellátottak száma, miközben az intézmény fenntartója egyedül a 10 ezer lakosú Pásztó önkormányzata.