A szülők nyomására különítik el a roma gyerekeket Verpeléten

Az [origo] megtudta, Verpeléten már az elsős roma gyerekeket is külön osztályban tanítják. Miközben a polgármester azt állítja, hogy szó sincs diszkriminációról, az iskola igazgatója elismerte, hogy a nem roma szülők nyomására hozták létre az osztályt.

Mint azt már korábban megírtuk, a Heves megyei Verpeléten az Országos Cigány Önkormányzat helyi koordinátora szerint faji megkülönböztetéssel hoztak létre egy csak cigányokból álló osztályt az ötödik évfolyamban. Lólé Mihály, a Heves megyei Közigazgatási Hivatalhoz fordult panaszával.

Kiderült, hogy nemcsak az ötödikes romáknak kell külön osztályba járniuk, hanem az elsősöknek is. Lólé ezt szintén jelezte a közigazgatási hivatalnak. Az "A" osztályban Lólé szerint "kirakatként" két roma diák is megkezdte tanulmányait. Ennek ellentmond Zay Ferenc, az iskola igazgatója, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy az "A" osztályban nem kettő, hanem hét roma tanuló van. Ugyanakkor az iskola igazgatója elismerte, hogy őket nem a korábban emlegetett pontrendszer alapján, hanem származás szerint, a szülők nyomására sorolták be az osztályokba. Az igazgató kényszerhelyzettel magyarázta a döntést. A nem roma szülők ugyanis ragaszkodtak ahhoz, hogy gyermekeik együtt maradjanak, különben máshová íratták volna őket. Zay szerint csak ezzel az engedménnyel állíthatja meg az iskola tanulói létszámának drasztikus csökkenését. Az igazgató elmondta, hogy a község iskolájában mindössze harminc százalék lenne a roma elsősök aránya, ha minden nem cigány helyi gyermeket Verpeléten írattak volna be a szüleik. Úgy tűnik azonban, hogy a nem roma szülők inkább Egerbe járatják gyerekeiket, mint Verpelétre. Zay elismerte, hogy az elsősöknél született döntés kifogásolható, de ő csak az iskola érdekeit tartotta szem előtt. Az igazgató úgy érzi, hogy két tűz közé szorult az elsősök kapcsán, de az ötödikeseket érintő pedagógiai programot, annak pontrendszerével együtt jogszerűnek és helyesnek tartja.

Az Országos Cigány Önkormányzat központjában nem is hallottak még az ügyről, a kisebbségi ombudsman titkárságán szintén értetlenkedve reagáltak kérdéseinkre. Lólé elmondta, az ombudsmanhoz csak végső esetben fordul, mert bízik igazában és a hivatal döntésében, de aggódik amiatt, hogy egyre erősebb a községben az előítélet a romákkal szemben, amit az önkormányzat nyilatkozatai még inkább gerjesztenek.

Erdélyi István polgármester szerint mindenben jogszerűen jártak el a pedagógiai program végrehajtása során, az előzetesen szükséges engedélyeket megkérték és meg is kapták. Erdélyi szerint Lólé Mihály ingyenreklámot akar magának csinálni, de ezzel csak a község rossz hírét kelti teljesen alaptalanul. A polgármester úgy gondolja, hogy Lólé biztosan unatkozik, mert már évek óta ok nélkül támadja az önkormányzat döntéseit.

A Heves megyei Közigazgatási Hivatal törvényességi főosztályának vezetője, dr. Illés Endre elmondta, hogy megérkezett Lólé Mihály beadványa, de csak kedden mennek ki a helyszínre megkezdeni a vizsgálatot. A Közigazgatási Hivatal vezetői jövő hétre ígértek eredményt az ügyben.

[origo]