Nem követett el zártörést Székelyt

Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentették a zártöréssel vádolt Székely Zoltán országgyűlési képviselőt. A volt kisgazda vesztegetési ügyét decemberben tárgyalják.

Jogerősen felmentette a zártörés minősített esetével vádolt Székely Zoltán országgyűlési képviselőt pénteken meghozott határozatában a Fővárosi Bíróság (FB) - mondta a tárgyalás után a védőügyvéd. Futó Barnabás közölte: az FB jóváhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) még 1999-ben hozott elsőfokú határozatát és a felmentő ítéletet bűncselekmény hiányában hozta meg.

Az esetet ismertetve elmondta: Székely Zoltán cégénél, a Székely-Vanrozo Kft.-nél 1995 márciusában tartott a társadalombiztosítás ellenőrzést és jelentős, 10 millió forintnál is több ki nem fizetett díjhátralékot találtak. Ezért a pénz behajtása érdekében lefoglalták a cég raktárkészletét.

Az ügyvéd beszámolója szerint azonban a végrehajtók a lefoglalásnál nem a tényleges raktárkészletet, hanem az előző év végi, azaz az 1994-es leltárt vették alapul, ami nem egyezett meg a valós állapottal. - Mivel az árukészlet ellenőrzésénél kiderült, hogy eltérések vannak a lefoglalt és a tényleges tételek között, ezért Székely Zoltán, mint a cég ügyvezetője ellen zártörés minősített esete miatt eljárás indult - tette hozzá.

Futó arról is szólt, hogy a PKKB nem jogerős ítélete után a Fővárosi Főügyészség fellebbezett és a határozat hatályon kívül helyezését kérte, amit most a bíróság elutasított. Futó Barnabás megjegyezte: a zártörés minősített esete két évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható.

A Fővárosi Bíróságon december 5-én kezdődik az egykori kisgazda honatya büntetőpere. Az ügyészség Székelyt kétrendbeli, hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja.

Az Országgyűlés október 17-én függesztette fel először, majd december 12-én másodszor Székely Zoltán képviselői mentelmi jogát. Székely előzetes letartóztatását idén április 26-án szüntette meg a Fővárosi Bíróság, azóta házi őrizetben tartják.

Korábban:

Székely Zoltán kétperceseket ír

December elején kezdődik Székely pere