Parkolási társaságok jogsértését állapította meg az ombudsman, mivel érvényes parkolási engedéllyel rendelkező mozgásérültekkel fizettettek pótdíjat. A cégek ezt azzal indokolták, hogy az autóban elhelyezett igazolványok érvényességét és valódiságát nem lehet ellenőrizni. Jövő évtől - a sok visszaélés miatt - új okmányt vezet be a szociális tárca.

Jogszabálysértést követtek el azok a parkolási társaságok, amelyek megbüntették az érvényes parkolási engedéllyel rendelkező mozgáskorlátozottakat – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A mozgássérültek azért fordultak az ombudsmanhoz, mert gépkocsijukon az engedély ellenére rendszeresen találtak pótdíjfizetési felszólítást.

A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás és a Budapesti Önkormányzati Kft. ezt azzal indokolta, hogy az autóban elhelyezett parkolási igazolások valódiságát és érvényességét nem lehet ellenőrizni, ezért tekintették az engedélyeket azonosítatlannak, ráadásul állításuk szerint rengeteg a visszaélés a könnyen hamisítható mozgássérült-igazolványok miatt.

Az ombudsman ajánlásában felhívta az illetékes önkormányzat figyelmét: gondoskodjon arról, hogy a két parkolási társulás ne folytathassa a jogszabálysértő gyakorlatot, valamint adják vissza a pótdíj és a parkolási díj összegét azoknak az érvényes parkoló engedéllyel rendelkező mozgáskorlátozottaknak, akik kifizették a pótdíjat.

Nem ért egyet az ombudsman állásfoglalásával a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás igazgatója, aki kifogásolta, hogy náluk nem is tájékozódtak az országgyűlési biztos munkatársai. Tóth József a távirati irodának elmondta, hogy eddig egyetlen mozgássérült sem fizetett parkolási díjat vagy pótdíjat, mert nem volt azonosíthatató az engedélye. A parkolási cég - a többi ötven magyarországi parkolási társasághoz hasonlóan - ezentúl is fenntartja azt a gyakorlatot, mely szerint az ingyenes engedéllyel rendelkező mozgáskorlátozottakat központilag regisztrálják, így elkerülve azt, hogy részükre fizetési felszólítást küldjenek - mondta Tóth József.

Mint az [origo] korábban beszámolt róla, hogy Szociális Családügyi Minisztérium új, könnyen azonosítható biztonsági okmányt vezet be a mozgáskorlátozottak számára a jövő év elejétől, így a parkolási társaságok ellenőrei az autóban tartandó engedély érvényességét és eredetiségét is megállapíthatják.

[origo]

Korábban:

Új igazolvány a hamis mozgáskorlátozottak visszaélésére