Az aradi mártírhalált halt vértanúk 152. évfordulójára emlékezetek az Országgyűlésben.

A vértanú hősök az életnek üzennek, halottaink csak így tölthették be hivatásukat, mert végzetük az utókor ereje, halálukból új remény született, új élet fakadt - mondta Rockenbauer Zoltán, az aradi vértanúk és Batthyány Lajos emlékére a Nemzeti Pantheon Fiumei úti sírkertjében, a mártírhalált halt miniszterelnök mauzóleumánál tartott koszorúzási ünnepségen szombaton.

- A hit demokratává, a szabadságharc igaz honfivá tette valamennyiüket. Mindahányan, származásukra, nemzetiségükre való tekintet nélkül, magyar főrangú katonatisztek voltak, és Magyarországért haltak meg. A 2001. esztendő Magyarországáért is, miérettünk - emlékezett a vértanúkra a nemzeti kulturális örökség minisztere.

Az aradi tizenhárom és Magyarország első miniszterelnöke mártírhalálának 152. évfordulóján Mádl Ferenc köztársasági elnök, az Országgyűlés nevében Áder János házelnök, a kormány képviseletében pedig Rockenbauer Zoltán helyezte el katonai tiszteletadás mellett a kegyelet és az emlékezés koszorúit a Batthyány-mauzóleumnál.

Október 6-a arra is tanít, hogy magyar az, aki magyarnak vallja magát, s a nemzet nagyjai közé, származásától függetlenül, az emelkedhet, aki tesz, s végső soron életét is kész feláldozni a hazáért - mondta Pető Iván, az aradi vértanúk és Magyarország első miniszterelnöke kivégzésének emléknapján, a Batthyány-örökmécsesnél szombaton tartott koszorúzás alkalmából. Az SZDSZ-es országgyűlési képviselő hozzátette: az viszont kirekeszti magát, aki nemzetiségi, etnikai vagy vallási, netalántán politikai nézete szerint kívánja eldönteni, ki tartozhat a nemzethez.