Újabb afgán menekültekre kell számítanunk

A nemzetbiztonsági kabinet ülésén elhangzott, hogy bár semmi rendkívüli esemény nem történt az országban, néhány objektum őrzését megszigorították. A kormány arra számít, hogy egészségügyi segítségnyújtásban kaphatunk szerepet. Továbbá megjegyezték, hogy nagy számú afgán menekült érkezésére számítunk.

Vége a nemzetbiztonsági kabinet ülésének, melyet reggel nyolc órára hívott össze Pintér Sándor belügyminiszter. Az ülésen többek közt részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Demeter Ervin a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter és Fodor Lajos vezérkari főnök is.

Az ülés témája az volt, hogy az USA és Nagy-Britannia katonai csapása után kialakult helyzetben szükség van-e valamilyen rendkívüli intézkedésre az ország biztonsága érdekében. Az ülésen megállapították, hogy a katonai csapás óta eltelt néhány órában nem történt különleges esemény az országban.

Elhangzott, hogy újabb afgán menekültekre kell számítani. Bár már korábban is nagy számban érkeztek hozzánk folyamatosan Afganisztánból, de most ennek a számnak a növekedése várható. Ma átadnak Kalocsán egy menekülttábort, amely 2000 ember befogadására alkalmas.

Miután katonai segítséget nem kell adnunk, a sebesültek ellátásában, azaz egészségügyi segítségnyújtásban lehet szerepünk. A magyarországi segélyszervezetek már jelezték a kormánynak, hogy mennének segíteni. Ezt a kormány fogja koordinálni, de erről egyelőre még nincs döntés.

Orbán Péter országos rendőr-főkapitány a katasztrófavédelem és a határőrség illetékese is arról tájékoztatta , hogy semmi rendkívüli nem történt az országban. Az [origo] helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy néhány meg nem nevezett épület védelmét azonban megszigorították.

Ma délután három órakor a kormány hat párti egyeztetés keretében tájékoztatja a pártokat az ülésen elhangzottakról.

[origo]

Korábban:

Afgánokat fogtak el a magyar határőrök