Bejegyezték Lányi legújabb pártját

Bejegyezte a bíróság Lányi Zsolt legújabb kisgazda pártját. Lányi akciója annak ellenére sikerült, hogy Torgyán József korábban levédette a kisgazda szóösszetételt, hogy megakadályozza a kisgazda név használatát.

Bejegyezte a Lányi Zsolt nevével fémjelzett Magyar Kisgazda és Polgári Pártot (MKPP) a Békés megyei bíróság, így már három olyan kisgazda párt létezik, amelyet a Torgyán-ellenes politikusok hoztak létre, és amely indulni kíván a 2002-es országgyűlési választásokon.

A Kisgazda Szövetség (KSZ), a Reform Kisgazdapárt (RKGP), Magyar Kisgazda és Polgári Párt (MKPP) egyaránt azt fogalmazta meg célként, hogy egyesíteni kívánja az FKGP-elnökkel szemben álló kisgazda erőket és a vidéki embereknek valódi parlamenti képviseletet kíván nyújtani.

A bejegyezett pártok nevében szerepel a kisgazda név annak ellenére, hogy Torgyán József ennek szókapcsolatait és az FKGP emblémáját levédette a Magyar Szabadalmi Hivatalnál, majd többször felszólította a hasonló elnevezésű szervezeteket, hogy ne használják a kisgazda jelzőt.

A Kisgazda Szövetség nemrégiben választási együttműködési megállapodást kötött a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségével (FKDSZ), amelyet az FKGP-frakció Torgyán Józseffel szemben álló képviselői alapítottak idén májusban. Az FKDSZ bejegyzési kérelme már a bíróságon van, de bejegyzése még nem történt meg. Az FKDSZ meghatározó személyiségei között van Szabó János honvédelmi miniszter, Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter illetve Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető.

Szintén az idén alakult meg a Reform Kisgazdapárt, amelyet titokban Pakson jegyezettek be, azért hogy "Torgyán József ne orozhassa el" az elnevezést. Az RKGP szeptemberi nagyválasztmányán Liebmann Katalint választották elnöknek, Nagy Ferenc József pedig tiszteletbeli elnök.

Lányi Zsolt elmondta: azt szeretné, hogy az FKGP-n kívül csak az általa vezetett párt induljon a 2002-es országgyűlési választásokon.