Tiltakozó összejövetelt tartanak a kalocsaiak pénteken a tervezett menekülttábor megnyitása ellen. Emellett aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy ne Kalocsán helyezzék el az afgán menekülteket.

Tiltakozó megmozdulást tartanak a kalocsaiak pénteken, a helyi futballpályán 17 órakor. A kalocsaiak a Nemzetbiztonsági Kabinet hétfői döntése ellen tiltakoznak, mely szerint ebben a városban szeretnének menekülttábort létesíteni az afgán menekültek elhelyezésére. A kalocsaiak emellett aláírásgyűjtéssel is tiltakoznak: a boltokban, vendéglőkben elhelyezett íveket írnak alá a menekülttábor megnyitása ellen.

Török Gusztáv Andor, Kalocsa polgármestere az [origo]-nak elmondta: csütörtökön Budapesten járt, és tárgyalt Végh Zsuzsannával, a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatójával, de nem jutottak közelebb az álláspontjaik. Végh Zsuzsanna a polgármester ellenérveire azt mondta, hogy a Nemzetbiztonsági Kabinet hétfőn eldöntötte, hogy Kalocsán lesz a tábor, és ezt a döntést csak a miniszterelnök változtathatná meg. Török Gusztáv Andor egyik legfontosabb érve a menekülttábor ellen, hogy Kalocsa 9 kilométerre van Pakstól, Végh Zsuzsanna erre azt mondta, hogy továbbítja a polgármester álláspontját a miniszterelnöknek.

Mivel a kalocsai laktanya állami tulajdonú épület, már néhány napja meg is kezdődött az előkészítése a menekültek fogadására. A polgármester szerint a falak kimeszelésén és kisebb javításokon kívül más felújítás nem történik a laktanyában, annak ellenére, hogy amikor bezárták a kalocsai laktanyát, azt azzal indokolták, hogy a laktanya olyan rossz állapotban van, hogy nem alkalmas a katonák megfelelő életkörülményeinek biztosítására. A polgármester szerint ezért nehezen érthető, hogy akkor most miért gondolják, hogy a laktanya alkalmas afgán menekültek - köztük gyerekek - elhelyezésére.

[origo]

Korábban:

Kalocsán a paksi erőművet féltik az afgán menekültektől