A kalocsai városvezetés tiltakozása után pénteken kistérségi gyűlést tartottak a város környéki falvak vezetői is. A polgármesterek tiltakoznak a menekülttábor ellen, a térség fideszes országgyűlési képviselője viszont megrótta őket emiatt. A péntek délutáni kalocsai nagygyűlésen a falvak lakói és a Belügyminisztérium képviselője is ott lesznek.

A kalocsai menekülttábor létesítése ellen a város vezetése után tiltakoztak a környező települések is. Pénteken délelőtt Kalocsa-környéki kistérségi gyűlés volt, ahol 13 település polgármestere jelent meg.  Mindannyian osztják a kalocsai önkormányzat aggodalamait, és ellenzik a menekülttábort. A kalocsai sportpályán pénteken délutánra meghirdetett tiltakozó gyűlésre szervezetten nem mennek el, de valószínűleg sokan érkeznek majd az érintett falvakból is.

Az [origo] Tóth Jenőtől, Szakmár polgármesterétől megtudta, hogy a pénteki tanácskozáson Kalocsa alpolgármesterétől részletes tájékoztatást kaptak a kellemetlenségekről, amelyeket a tábor megnyitása okozhat. Ezek után következett Tóth István (Fidesz) országgyűlési képviselő beszéde az összegyűlt vezetőkhöz. A polgármester szerint a képviselő 15 percben, az ötvenes éveket idéző kioktató stílusban beszélt. Megrótta a térségi vezetőket, amiért ilyen ügyben kicsődítik az utcára az embereket. Majd sietve távozott, mert el kellett érnie a paksi kompot, Paks ugyanis nyert az Európa legvirágosabb városait felvonultató versenyen, és Tóth Istvánnak, mint a Környezetvédelmi Bizottság tagjának, jelen kellett lennie a díjátadáson. A fölháborodott polgármesterek véleménye szerint ilyen helyzetben a térség országgyűlési képviselőjének - függetlenül a táborról alkotott véleményétől - a helyszínen lenne a helye - tette hozzá Tóth Jenő.

Tóth István országgyűlési képviselő azt mondta az [origo]-nak, hogy a gyűlésre két nappal ezelőtt kapott meghívást, így minden programját át kellett szerveznie, de a meghirdetett reggeli órában megjelent Kalocsán. A levezető elnök nem neki adta meg először a szót, holott erre külön megkérte, ezért valóban, a tíz perces beszéd után ott kellett hagyja a polgármestereket. Furcsának inkább azt találja, hogy a város polgármestere nem fáradt át a szomszédos szobából, csak helyettese képviselte. "A települések vezetői megkapták a megfelelő tájékoztatást, de közülük a politikailag erősen motiváltak hosszabban szerettek volna rágódni a problémán" - tette hozzá.

Tóth István elmondta, hogy ő országgyűlési képviselőként a Nemzetbiztonsági Kabinet rendkívüli események idején hozott döntése mellé állt. "Egyik szövetségesünket magtámadták, emiatt háborús helyzet alakult ki, így át kell struktúrálni a magyarországi menekülttáborok rendszerét is". A kalocsai táborba egyébként a városi vezetés félretájékoztatásával ellentétben főként az 5-10 éve Magyarországon tartózkodó délvidékiek kerülnének, hogy más táborokban több legyen a férőhely - tette hozzá. Az intézkedés a kormány ígérte szerint átmeneti, később végső megoldást kell majd találni a menekültek elhelyezésére.

A kalocsai polgármester, Török Gusztáv Andor az [origo]-nak elmondta, hogy a tervbe vett tiltakozó gyűlést pénteken öt órától megtartják. A belügyminisztérium tájékoztatta a polgármesteri hivatalt, hogy képviselteti magát, Kalocsára utazik Valenta László kabinetfőnök. Az aláírásgyűjtés folyamatos, elhelyezték az íveket az ABC-áruházakban, a vendéglátó-helyeken, de nem számolják az összegyűlt neveket. A jövő héten, hétfőn-kedden összeszedik a papírokat, és majd utána összesítenek.

Végh Zsuzsanna, a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója pénteken nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Még folynak a tárgyalások a hivatal és az érdekelt felek között, a főigazgató jövő hét elejére ígér részletes tájékoztatást - közölték az [origo] kérdésére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóosztályán.

A Nemzetbiztonsági Kabinet hétfőn eldöntötte, hogy Kalocsán menekülttábort nyitnak, amelyben afgán menekülteket is el fognak szállásolni. Török Gusztáv Andor kalocsai polgármester azonnal tiltakozott a tábor ellen, egyik legfontosabb ellenérve, hogy Kalocsa 9 kilométerre van Pakstól, amelynek biztonsága így veszélybe kerülhet. A másik, hogy a menekülttábor közel lenne a város főteréhez és az ipari parkhoz is, így szerinte komolya bevételektől, befektetésektől eshet el a város. Végh Zsuzsanna erre azt mondta, hogy továbbítja a polgármester álláspontját a miniszterelnöknek.

Korábban:

Pénteken tüntetnek a kalocsaiak a menekülttábor ellen

[origo]