Kisbandi: Ha valakit meg akarnak ölni, azt meg is ölik

A néhány napja szabadlábra helyezett Lakatos Andrást, azaz Kisbandit lehetett kérdezni az [origo] Társalgójában október 15-én. Kisbandi szerint csak a sajtó ragasztotta rá az "alvilág bankára" kifejezést, hogy feltűnést keltsen, pedig neki semmi köze az alvilághoz, sőt szerinte magyar maffia nem is létezik.

Zavarja, ha Kisbandinak szólítják, vagy így szólítják a barátai is? (Hielo)

Lakatos András: Nem, nem zavar, megszoktam, hogy mindig így volt.

Nem furcsa, hogy egy hete még géppisztolyosok vigyázták az útját, most meg szabadon jár-kel? (Hielo)

Lakatos András: Furcsának nem furcsa, természetesen nagy a változás, nagy a különbség, de ezt az egészet egy színjátékként értékeltem.

Hogy telnek a napjai, mióta szabadlábon van? Továbbra is "éjszakázik"? (Guest57260)

Lakatos András: A napjaim nagyon foglaltak, és igen, voltam éjszaka is azóta már szórakozni. :)

Mennyit kéne még leülnie, ha jogerőre emelkedne a múlt heti ítélet? (Freebird)

Lakatos András: Ha ez az aránytalan ítélet megmarad, akkor még 6 hónapot kellene leülni, de úgy gondolom, hogy az ítélet az a sok kamerának szólt....

Az ügyvédje szerint elképzelhető, hogy másodfokon enyhítik az ítéletet? (Freebird)

Lakatos András: Nemcsak az ügyvédeim, de minden jogértő embernek egyöntetű véleménye az, hogy a másodfokú bíróságon az előzetes fogva tartásban eltöltött idő plusz kedvezmény kitöltöttnek fog számítani. Ehhez mindössze a 6 hónapnak a levételéhez van szükség.

Mit szól az alvilág pénztárosa állandó jelzőhöz? (Lajos)

Lakatos András: Ezen a jelzőn csak mosolyogni tudok, egy hangzatos címnek tartom, amivel el lehetett adni az újságokat.

Miért nevezték Önt az alvilág pénztárosának, ha semmi köze az alvilághoz? (Hvg)

Lakatos András: Úgy neveztek el az alvilág pénztárosának, hogy 1995-96-ban létre akartam hozni egy bankként működő pénzintézetet, aminek minden feltételét megteremtettük, de nem kaptunk engedélyt, és mivel tudták, hogy én mindenkit ismerek az éjszakából, később a kettőt összekötötték. Ez csak akkor született, és ezt az újságok találták ki, amikor elhagytam az országot. Előtte nem neveztek így.

A magyar előzetes milyen volt? Hogy nézett ki egy napja, amikor nem volt tárgyalása? (Freebird)

Lakatos András: A magyar előzetesről semmi jót nem tudok mondani, annak ellenére, hogy az írott és számítógépes média azt a helyet, ahol én voltam, európai színvonalú helynek nevezi. Véleményem szerint csak a biztonságtechnika az, ami ennek számít, de a rabok körülményei és az étkezés pl. nagyon gyenge színvonalú.

Hányan voltak egy zárkában? (Freebird)

Lakatos András: Én egyedül voltam elejétől kezdve, egyébként 3-4-en vannak.

Önnek volt konfliktusa a zuhanyzóban? (WILLIAM)

Lakatos András: Nem tudtam konfliktusba kerülni, mert nekem a zárkán belül volt a zuhanyzóm. De valószínűleg ha kint lett volna, se keveredtem volna konfliktusba.

Mit csinált bent? Mivel foglalta le azt a sok időt? (Freebird)

Lakatos András: Napi több órát edzettem, olvastam, keresztrejtvényt fejtettem, tv-t néztem, és gyakoroltam a nyelveket.

És megszokta az egyedüllétet ez idő alatt? (Taxis)

Lakatos András: Igen.

A tárgyalásokra milyen körülmények között szállították? (Freebird)

Lakatos András: Minden tárgyalásra egy zárt kocsiban vittek, amiben egyedül voltam, és általában 3 rendőrautó kísért. A tárgyalóteremhez mintegy 10-15 kommandós és 6-8 őr kísért fel.

Tasnádit is hasonlóan szállítják, mint Önt szállították. Vajon miért járt ki Önnek is ez? (Freebird)

Lakatos András: Ez a szállítás, úgy gondolom, azért járt ki nekem, mert az újságok olyan szintű hírverést indítottak az elmenetelem után, hogy fent kellett tartani valamilyen szinten a látszatot - hiszen akit így kísérnek, az valószínűleg nagy bűnöző.

Kapott életveszélyes fenyegetést/fenyegetéseket a börtönben? (Taxis)

Lakatos András: Nem.

Itt kint sem kap fenyegetéseket? (Taxis)

Lakatos András: Nem kaptam.

Amikor elfogták Amerikában a zsaruk, mi történt? Hogyan csaptak le Önre? Betörtek a lakásába, vagy csak kedvesen beültették egy autóba? (Gergi)

Lakatos András: Nem így történt, Las Vegasból Miamiba mentem vissza repülővel, és amikor kiléptem landolás után a gép folyosójáról, mintegy 50 FBI-ügynök géppisztolyokkal - nem erőszakosan, de határozottan - felszólított, hogy adjam meg magam, és letartóztattak.

Az FBI miért vonult ki ekkora erőkkel, ha Ön "csak" ebben a Dacia-csalásban volt benne? (Freebird)

Lakatos András: Amikor bevittek a letartóztatás után az FBI-irodába, akkor ők is nagyon elcsodálkoztak, mert addig csak a körözésben szereplő adatok álltak a rendelkezésükre. Aztán elővették az eredeti körözési adatokat, hogy miért is keresnek, ekkor derült ki, hogy az a bűncselekmény, amivel egyáltalán gyanúsítanak, az nagyságrendekkel különbözik a magyar állam által kért, a letartóztatásomkor foganatosított biztonsági előírásokkal, ezt bizonyítja az is, hogy Amerikában több éven keresztül 7 terrorista, 2 sorozatgyilkos és én voltam a 10 legkeresettebb bűnöző. Ekkor fogalmazták meg az FBI részéről azt is, hogy itt biztos valamilyen szinten politikai dologról van szó, mert másképp ez nem lehetséges.

Hogy tudott lebukni Miamiban? Nem volt felkészülve az amerikaiak együttműködésére, vagy rossz volt a búvóhely? (Lajos)

Lakatos András: Több év elteltével igazán nem foglalkoztam már avval, hogy milyen szinten van együttműködésben a magyar rendőrség és az FBI, azt is tudtam, hogy ha el akartak volna fogni, elfoghattak volna. De nem is igazán akartak véleményem szerint, hiszen a rendőrség tudta, hogy ellenem bűnügyekben eljárni nem tudnak, de számukra megfelelő volt, ha személyemmel kapcsolatban összeköthették különböző bűncselekmények eredetét. Amikor elfogtak Miamiban, az valakinek a feljelentése alapján történt, aki konkrét információt adott rólam.

Atévében úgy tűnt, elég színvonalas helyen tartották fogva Floridában. Milyen volt a hely? (Lajos)

Lakatos András: Az ottani előzetesről csak a legjobbakat tudom elmondani, ha már börtönről beszélünk. Magyarországon az első naptól kezdve az utolsó napig egyszemélyes zárkában voltam, ahol 24 órán keresztül kamera figyelt, Miamiban pedig - egy bizonyos határon belül - oda mehettem és azt csinálhattam, amit akartam, és edzőterem is rendelkezésemre állt. A telefon se volt korlátozva, napi több alkalommal lehetett a világon bárhova telefonálni.

Hol érzete életét nagyobb biztonságban, Floridában vagy most itthon? (Guest85823)

Lakatos András: Ezen nem gondolkodtam még soha. Biztos mindenkinek vannak rosszakarói és ellenségei is, de erre nem lehet se felkészülni, se védekezni ellene. Szerintem, ha valakit meg akarnak ölni, lehet az akár az USA elnöke is, azt meg is ölik.

Floridában mit csinált? Tudta ott élvezni azért egy kicsit az életet? (Freebird)

Lakatos András: Soha életemben nem éreztem magam olyan jól, mint abban a pár évben, amit kint töltöttem Amerikában. Kintlétemmel kapcsolatban csak jó emlékeim vannak. Ügynöki tevékenységgel foglalkoztam kint.

Miért érezte olyan jól magát Amerikában? (Freebird)

Lakatos András: Úgy gondolom, hogy Amerika az az ország, ahol egy helyen minden megtalálható, pénzért mindenki színvonalat kap, egy nagyon szabad ország, ahol senki senkivel nem foglalkozik, és mindenkinek megvannak a jogai.

Kb. mennyit költött kint Amerikában? (Taxis)

Lakatos András: 5 ezer dollár körül.

Hányban szökött ki Amerikába? Hogy kapott vízumot? (Guest34512)

Lakatos András: 1996. október 6-án mentem el az országból, de Amerikába csak ’97-jan-febr. körül tudtam bemenni, de akkor még nem volt vízumom - megoldottam másképp.

Nem fél az alvilágtól? Nem keresik? (Hvg)

Lakatos András: Nem félek, nem is tudok róla, hogy keresnének.

Kiket ismer az "éjszakából"? (hvg)

Lakatos András: Ezt felsorolni nagyon hosszú lenne, véleményem szerint nincs olyan, akit nem ismerek abból az időből, amikor még itthon voltam, és olyan sincs, aki engem nem ismer, de ez az 1996 előtti időre vonatkozik.

Hogy lehet, hogy még az alvilág nem kapta el? (Nagyfiu)

Lakatos András: Az "alvilág" nagyon régóta tudta már, hogy hol élek, azt is pontosan, hogy hova járok szórakozni, tehát bárki, aki akart, elérhetett volna, de valószínűleg azért nem kerestek, mert annak, amit rólam az újságban állítottak, alig egy százaléka igaz.

Dolgozott életében becsületesen? (Odio)

Lakatos András: Csak becsületesen dolgoztam. De ne effektív munkára gondoljanak :)

Egyébként mivel foglalkozott itthon (a Dacia-eladásokon kívül)? (Freebird)

Lakatos András: A Dacia-eladásokkal nem foglalkoztam, csak kölcsönadtam annak, aki ezt az ügyletet elkövette, mint cégtulajdonos, egyébként pénzbefektetéssel, ingatlanokkal és nemzetközi kereskedelemmel foglalkoztam.

El tudja-e magát képzelni a közeljövőben mint például gyári munkás? Mivel szeretne foglalkozni? (nagyfiu)

Lakatos András: Ezt nem tudom elképzelni. Vagy akár bármilyen közalkalmazotti munkát sem ;) Természetesen valamilyen formában az üzleti életben kívánok részt venni.

Mit szolt a bírósági eljáráshoz? Valóban úgy gondolja, hogy nem bántak Önnel jogszerűen? (Freebird)

Lakatos András: Ebben a konkrét ügyben nem mondhatom azt, hogy jogellenesen jártak volna el. Ugyanis 1994-ben az elsőrendű vádlott egyszer azt mondta, hogy én ezt a pénzt, amit kölcsönadtam neki, tudtam, hogy mire fogja felhasználni és ezt a vallomást később hiába vonta vissza, és hiába mondta el, hogy csak azért tette azt a vallomást, hogy a barátnőjét kiengedjék, amit a rendőrség meg is tett. Egy perben a bíró a mérlegelés alapján azt tekinti elfogadhatónak, amit ő jónak lát. Ami ellen kifogásom volt, az az, hogy megpróbáltak 6 üggyel megvádolni. Az első hármat az igazságügyi minisztérium sem engedte, hogy fel legyen tüntetve a kérésben, a fennmaradó két ügyről pedig bebizonyosodott, hogy nem követtem el, ezért a rendőrség kénytelen volt bűncselekmény-megszüntető határozatot továbbítani az ügyészség felé. Ennek ellenére az ügyészség kétszer küldte vissza időhosszabbításra, s a mai napig nem zárták le az ügyet, nem kaptam meg a megszüntető határozatot.

Az őrök mennyire váltak barátságossá az eltöltött idő alatt? Vagy végig nagyon szigorúak voltak? (Freebird)

Lakatos András: Egy-két esettől eltekintve általában barátságosak és segítőkészek voltak.

Számított a szabadlábra helyezésre? (Freebird)

Lakatos András: Nem. Úgy gondoltam, hogy mivel idáig is az előzetes letartóztatásomat megpróbálták a maximális ideig fenntartani, nem gondoltam, hogy most kiengednek. Főleg akkor nem, amikor az ítéletet meghallottam..

Tudja-e már, hogy mikor folytatódik a tárgyalás másodfokon, és mikor kell bevonulnia, leülni a hátralévő időt? (Freebird)

Lakatos András: A másodfokú tárgyalásra előre láthatólag jövő tavasszal kerül sor, és amennyiben nem módosítanak az ítéleten, kb. jövő nyáron kellene bevonulnom.

Hogyan értesült a börtönben az amerikai eseményekről? Vagy nézhettek bent tv-t? (freebird)

Lakatos András: Igen, volt bent tv, és mivel idő is volt elég, minden hírt megkaptam és figyelemmel kísértem.

Ön ölt már embert? (Taxis)

Lakatos András: Még nem.

És fog még azokkal üzletelni, akik szintén vádlottak voltak az ügyben? (Freebird)

Lakatos András: Eddig sem üzleteltem velük, csak egyetleneggyel, a cégtulajdonossal, de úgy érzem, nem lenne szerencsés, hogy akár csak beszélgessek is vele a jövőben.

Milyen nyelveket beszél? (Taxis)

Lakatos András: Hármat beszélek jól: angolul, németül, oroszul és egy picit spanyolul.

Ön szerint az újságok túlértékelték az Ön szerepét? (Freebird)

Lakatos András: Maximálisan, és inkorrekt módon.

Olyan rossz a börtön, mint a filmekben? (WILLIAM)

Lakatos András: Amerikában abszolút nem, legalábbis ahol én voltam. Amerikában kétféle börtön van, az egyik a helyi, a másik a központi. Én a központiban voltam, és 9 hónap alatt egyetlenegy atrocitást sem tapasztaltam.

Önt tisztelték valamilyen szinten odabent a börtönben? (Taxis)

Lakatos András: Igen, nagyon ismert voltam ott is, főleg azután, hogy a CNN meglátogatott, és riportot kért. Mindenki meg volt győződve róla, hogy biztos valamilyen maffiatag vagyok.

Milyen volt a CNN-nek interjút adni? Más, mint a többi médiának? (Freebird)

Lakatos András: Tulajdonképp ugyanaz, amikor interjút kérnek, talán annyival másabb, hogy ugye ott angolul folyik. És rajtuk nem éreztem semmilyen elfogultságot, csak kíváncsiságot.

Pénzért adott interjút a CNN-nek? (Gor)

Lakatos András: Nem.

Ön szerint mennyi pénzből lehet ma havonta jól megélni Magyarországon? (Freebird)

Lakatos András: Erre most nem tudok válaszolni, mert rövid ideje élek kint, de úgy látom, hogy itt is magasak lettek az árak akár a mindennapi élet, akár ingatlanok kapcsán.

Mennyire van szükség a börtönön belül a pénzre? És ott hogy lehet hozzájutni? (WILLIAM)

Lakatos András: Börtönön belül Magyarországon kétszer 12 ezer forintért lehet vásárolni havonta, amit csekken kell beküldeni, és kéthetente egy ott lévő kis közértben lehet vásárolni.

És csak közért van a börtönben? (freebird)

Lakatos András: Igen. Diszkó nem volt :)

Ön szerint mivel lehet ma Magyarországon megfelelő mennyiségű pénzt keresni, esetleg mibe érdemes befektetni? Már úgy, hogy az ember a börtönt elkerülje. (Karolyn)

Lakatos András: Bár most 5 éve nem voltam az országban, üzleti lehetőségek mindig vannak. Azt el kell kerülni, hogy bárkinek problémája legyen belőle, de ugye minden üzletnek van bizonyos rizikója is. Véleményem szerint Magyarországon adottak a lehetőségek arra, hogy megfelelő tőkével pénzt lehessen keresni, de minden jó üzlet alapja a megfelelő kapcsolatrendszer.

Ön milyen ítéletre számított? Hány évet tartana jogosnak? (Freebird)

Lakatos András: Én felmentő ítéletre számítottam, de amennyiben a bíróság úgy ítélte meg, hogy bűnös vagyok, semmi esetre sem kaphattam volna többet, mint bárki, aki az ügyben szerepelt, hiszen mindenki más tevőlegesen vett részt ebben a bűncselekményben, én felbujtóként szerepeltem, és mivel büntetve se voltam, sok évvel ezelőtt történt a dolog, teljesen aránytalan az ítéletek közötti különbség.

Hány ügyvédje van? Sokat fizet nekik? (Freebird)

Lakatos András: 2 ügyvédem volt, nem kellett sokat fizetnem, az árban benne volt véleményem szerint az is, hogy az ügynek túl nagy nyilvánossága van, és természetesen ez sokszor többet ér, mint egy kialkudott összeg.

Tartozik még valakinek a maffiából? (Pletyek)

Lakatos András: Ilyet, hogy maffia, nem igazán ismerek. Szerintem ilyen nem létezik Magyarországon, így nem is tarthatok kapcsolatot velük.

Ön szerint nincs is maffia Magyarországon? (Freebird)

Lakatos András: Ez a véleményem... Bűnözők vannak, maffia nincs.

A Tasnádi sem maffiózó? (Freebird)

Lakatos András: Véleményem szerint nem.

Az éjszakából ismeri Pintér Sándort? Esetleg Doszpotot? (Hvg)

Lakatos András: Nem, egyiket sem.

Ha nem ismeri Doszpotot és Pintért, miért lehet az, hogy mindkettejüket úgy emlegetik, mint akinek van köze az alvilághoz? (Hvg)

Lakatos András: Erre nem tudok válaszolni, mivel tényleg nem ismerem őket. Akik emlegetik őket, ők mondanak új információt, tehát őket kellene megkérdezni

Itthon keresi a média Önt? (Taxis)

Lakatos András: Igen, mindenhonnan szerettek volna velem beszélni, ez a mostani az utolsó interjú, mert soha nem szerettem szerepelni, most se szeretek, idáig is mindig csak azért vállaltam el, mert szerettem volna, hogy a rólam alkotott kép megváltozzon.

Van családja? (Taxis)

Lakatos András: Igen, egy kislányom. 12 éves.

Feleségétől mikor vált el? Volt felesége? (Taxis)

Lakatos András: Most van folyamatban a válóperem - egy amerikai lány volt a feleségem.

Barátnője nincs? (Freebird)

Lakatos András: Per pillanat komoly kapcsolatom nincs, de 2 méteres lányok jeletkezését várom :)

[origo]

Korábban:

Elítélték, de szabadlábra is helyezték Kisbandit