Megtévesztés lehet a terrorrista találkozó híre

Akár szándékos dezinformációról is szó lehet - nyilatkozta Simicskó István nemzetbiztonsági államtitkár arról a hírről, amely szerint a világ nagy terrorszervezetei Budapesten találkoztak, hogy orosz fegyvereket vásároljanak. A történet a spanyol El Mundo című lapban jelent meg, ám Simicskó István szerint valótlan.

Magyarországon tartottak találkozót nyáron a világ nagy terrorszervezeteinek képviselői. Az ETA, az orosz maffia és bin Laden emberei fegyverüzlet lebonyolításának céljából találkoztak - írta az El Mundo című spanyol lap. A lap angol titkosszolgálati forrásokra hivatkozva közölte, hogy az ETA tagjai Budapesten akartak fegyvert és robbanóanyagot vásárolni az orosz maffiától, valamint iraki összekötőkön keresztül Oszama bin Laden szervezetétől, az al Kaidától. A hír szerint a brit elhárításnak három elfogott Valódi IRA tag számolt be a tervezett üzletről, így azt megakadályozták.

Simicskó István nemzetbiztonság államtitkár az [origo]-nak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a hírnek nincs valóságalapja. A magyarországi titkoszolgálatoknak legalábbis nincsenek ilyen információink - közölte Simicskó, ami azért is jelenti a spanyol értesülések cáfolatát, mert azok arról is szóltak, hogy a brit hírszerzők mindenről tájékoztatták a magyar hatóságokat.

Akár még dezinformációról is szó lehet - közölte az államtitkár utalva arra, hogy valakiknek érdekükben állhat Budapestet abban a színben feltüntetni, hogy nem érintetlen a terrorizmus terén.

A hírt Magyarországon először ismertető RTL Klub azt állította, hogy Demeter Ervin nemzetbiztonsági miniszter megerősítette a találkozó tényét, csak államtitokra hivatkozva részleteken nem árult el. A miniszter később azt mondta, hogy nem nyilatkozott az ügyben.

[origo]

Korábban:
Magyarországon találkoztak a világ terrorszervezetei
(2001. október 14.)