Orbán Viktor miniszterelnök után Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője is a sokat támadott Mikola István egészségügyi minizster mellé állt hétfőn. Ezután szinte biztos, hogy nem buktatja meg a legnagyobb kormánypárt hétfő délutáni frakcióülésén a minisztert - bár ez korábban valószínűsíthető volt több napilap információi szerint is.

Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője hétfői, napirend előtti felszólalásában támogatásáról biztosította a Mikola István egészségügyi miniszter által a parlament elé terjesztett nemzeti egészségügyi programot. Korábban nézeteltérés támadt a frakció és Mikola között a kórháztörvény tervezete kapcsán, melyet az Országgyűlés egészségügyi bizottsága kormánypárti segítséggel visszadobott. Ezután a miniszter bejelentette, a javaslatot csak vele együtt lehet visszavonni.

Korábbi lapértesülések szerint a hétfő délutáni Fidesz-frakcióülésn szóba kerülhet a miniszter jövője is, a képviselőcsoportban ugyanis sokan bírálják eddigi tevékenységét. Szájer felszólalása után azonban valószínűleg nem buktatják meg Mikolát.

Miközben a legnagyobb kormánypárt támogatja miniszterét, a szabad demokraták elnöke, Kuncze Gábor  parlamenti beszédében a kormány egészségpolitikáját támadta. Szerinte ugyanis a jelenlegi kormánykoalíció nem tett semmit az egészségügy rendbetétele érdekében. Eközben viszont botrányoktól hangos az egészségügy: korrupciós ügybe keveredett egy pályázat elbírálása kapcsán a saját öccsét kitüntető Mikola István. A miniszter szerint Kuncze észrevételei bár hangzatosak, de nem felelnek meg a valóságnak. Szerinte ugyanis nincs kétsébeejtő helyzet az egészségügyben, nőnek a fizetések. Csak a sajtó kelt pánikot, ami bizonytalanságot szül az emberekben.

[origo]

Korábban:

Mikola székével együtt inog a kórháztörvény

Orbán megvédte Mikolát