Többmilliárdos olajügyet tárgyal a bíróság

Több milliárd forintos kárt okozó, nyolc évvel ezelőtti olajügy tárgyalását kezdte meg hétfőn a Fővárosi Bíróság. A tíz vádlott között egy ügyvéd, egy olajkereskedő és két vámügyintéző is található.

Az ügyészség szerint a vádlottak 1993-94-ben elkövetett cselekményeikkel összességében több milliárd forint kárt okoztak az államnak. A vádlottak egy bűnszövetség tagjai, illetve középszintű irányítói voltak. A meghallgatások során az elsőrendű vádlott tagadta bűnösségét.

A bűnszervezet felső szintű irányítóinak személyét nem sikerült az ügyészségnek megállapítania. Az eljárás adatai szerint a bűnszövetség oly módon importálta és forgalmazta az üzemanyag célú kőolajszármazékokat, hogy eközben nem fizette meg a közterheket - áll a Fővárosi Főügyészség vádiratában. Erre kezdetben a halasztott vámfizetés intézménye adott lehetőséget.

Ekkoriban fantomcégek révén importálták a vádlottak a kőolajszármazékokat, és azokat napokon belül értékesítették is. A köztartozásokat pedig már nem lehetett behajtani a fantomcégeken, és a hamis iratokkal, álnéven fellépő ügyvezetőket sem lehetett fellelni. Miután 1994 májusában a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága üzemanyag-import esetén megszüntette a halasztott vámfizetés lehetőségét, a vádlottak új módszert kezdtek alkalmazni. A hamisított banki, postai okmányokkal igazolták a  vámbiztosíték megfizetését, és így jutottak hozzá a vámkezelt kőolajtermékekhez. A büntetőper kedden a vádlottak meghallgatásával folytatódik.