Az Országgyűlés 168 igen, 13 nem és 7 érvénytelen szavazat mellett határozatképtelenség miatt ismét nem választotta meg Bánk Attilát parlamenti alelnöknek kedden. Bánk szerint az elutasítás nem neki, hanem a politikai helyzetnek szól.

Az elnöklő Wekler Ferenc a titkos szavazás eredményét ismertetve elmondta, hogy 313-an vették át a szavazólapot, de 110-en visszaadták. Bánk Attilát azt követően jelölte a kisgazdafrakció az Országgyűlés alelnöki posztjára, hogy Gyimóthy Gézát - aki ezen tisztséget betöltötte - kizárták a képviselőcsoportból. A politikust - aki korábban az FKGP-frakció vezetője is volt - szeptember 25-én ugyancsak határozatképtelenség miatt nem választotta alelnökké a Ház.

Az MSZP és az SZDSZ követhetetlennek ítéli a kisgazda frakcióban az elmúlt időszakban történt eseményeket, ezért korábban már jelezték, hogy nem szavaznak. A MIÉP frakciója korábban azt közölte, hogy nemmel voksolnak Bánk Attila megválasztására.

Bánk Attila értékelése szerint az, hogy ismét érvénytelen volt a parlamenti alelnökké választásáról tartott szavazás, nem az ő személyének szól, hanem az adott politikai helyzetet jellemzi. Bánk úgy látja: az, hogy nincs harmadik alelnöke az Országgyűlésnek, a házvezetés munkáját is lényegesen nehezebbé teszi. Bánk Attila azt mondta, tudomása szerint a történtektől függetlenül újra őt jelöli az FKGP-frakció erre a posztra.

Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető rendkívül durva obstrukciós megoldásnak nevezte, hogy a szocialista és a szabad demokrata képviselők átveszik ugyan, de aztán visszaadják a szavazócédulát. A politikus úgy látja, akármennyire is tagadják, egyre nyilvánvalóbb, hogy "az MSZP lepaktált Torgyán Józseffel" a következő országgyűlési választásokra.