Két napig még benntartják a budapesti László Kórházban a megfigyelésre beszállított 12 embert. A pácienseket kedd este azért szállították be, mert lépfene-gyanús küldeményekkel érintkeztek. Az érintettek jól vannak, az elsődleges vizsgálatok eredménye negatív.

Összesen 12 embert szállítottak megfigyelésre kórházba kedd este, mert postai küldeményekben fehér port találtak. Az érintettek jól vannak - tájékoztatták az [origo]-t a László Kórház főigazgatóságán. Az elsődleges vizsgálatok eredménye az összes páciensnél negatív, ahogy negatív volt a gyanús por vizsgálatának végeredménye is. A betegeket még 48 órára, a végleges vizsgálatok befejezéséig - elsősorban megnyugtatásukra, semmint a valós veszély miatt - benntartják.

A mentőszolgálat ügyeletese elmondta: 10 embert a Keleti pályaudvarnál lévő postahivatal levélfeldolgozójából, két személyt pedig két különböző magánlakásból vittek kórházba a mentősök.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta, hogy a polgári védelem vegyi felderítőcsoportja a postahivatalban megvizsgálta a borítékból kiszóródott port, de az eredmény negatív volt: nem találtak fertőzésre vagy sugárzásra utaló nyomot.

Hozzátette, hogy a port összeszedték, és laboratóriumban vizsgálják tovább. Beszámolt arról, hogy kedden mintegy 30 helyen jártak a katasztrófavédelem munkatársai, többek között iskolában, közintézményekben vagy különböző cégeknél, ahol szétszóródott porral találkoztak az emberek.

Minden esetben fertőtlenítették a helyszínt, a port a helyszínen megvizsgálták, majd laboratóriumba szállították. A vizsgálatok mindegyik helyszínen negatívak voltak.

Nem tartalmazott fertőző anyagot az a levél sem, amelyet kedden hajnalban találtak meg a debreceni 2-es számú postahivatalban. A fehér borítékot "lépfene" felirattal dobták be egy postaládába.

Ajánlat:

Lépfenétől retteg a világ és már Magyarország is - az [origo] dossziéja

Az [origo] lépfenével kapcsolatos hírei