Belső hang befolyásolta az oktogoni lövöldözőt

Megbánta tettét, és beismerte bűnösségét a két halálos áldozatot és két életveszélyes sebesülést okozó tavaly nyári oktogoni lövöldözéssel vádolt Bódi Zsolt. A személyiségzavaros vádlott állítja: egy belső hang késztetésére lövöldözött tavaly július 4-én.

Bódi Zsolt
Kedden elkezdődött a két halálos áldozatot követelő tavaly nyári oktogoni lövöldözés vádlottjának büntetőpere. A 26 éves fiatalember állítja: tudta, hogy mit cselekszik, de nem tudta, hogy miért teszi, és erre ma is keresi a választ. Bódi Zsoltról az elmeszakértő megállapította, hogy nem elmebeteg, kényszergyógykezelésre nem szorul. Paranoid személyiségzavarban szenved, de mivel ez nem elmebetegség, így nem várható, hogy a börtönbüntetés helyett gyógykezelésre köteleznék - mondta az [origo]-nak Bódi ügyvédje, Gál Péter. Az ügyvéd szerint várhatóan minimum tízéves börtönbüntetést fog kapni védence.

A mai tárgyaláson a bíróság meghallgatta a vádlottat. A 2000. július 4-e óta előzetesben lévő Bódi Zsolt elmondta, hogy sosem volt bünetve, korábban nem bántott senkit. Ötéves volt, amikor szülei elváltak, egyedüli gyermekként nevelkedett Érden. 8 osztályt végzett, bár szeretett volna továbbtanulni, a színház, művészetek érdekelték, de állítása szerint - részben anyagi okok miatt - nem volt módja a továbbtanulásra. Első munkahelye az Operaházban volt, itt színpaddíszítőként dolgozott, később a Vidám Színpadnál helyezkedett el hasonló munkakörben.

16 éves korától közeli nőismerőseinél lakott, akik körülbelül 50-en voltak. A lövöldözést megelőzően hat hónappal viszont - állítása szerint - megtalálta az addigi legfontosabb kapcsolatát, nagyon boldog időszak volt ez az életében. A bűncselekmény napján a Lukács fürdőben volt barátnőjével, édesanyjával és barátnőjének testvérével. Ezt a napot élete talán legszebb napjának gondolta. Estefelé viszont vitába keveredett a barátnőjével, úgy látta, hogy romokba dőlt a kapcsolata, vesztesnek érezte magát, ezért este 10-kor elindult otthonról, és magához vette a korábban beszerzett fegyverét, hogy végezzen magával. A vádlott családja védelme érdekében egyedül arról nem akart beszélni, hogy miként jutott fegyverhez. "Akkoriban kezdtem paranoiássá válni, féltem az utcától, azt tapasztaltam, hogy nagyon romlott a világ, rossz a közbiztonság. A szüleimet fényes nappal támadták meg az utcán" - mondta Bódi Zsolt.

Bódi Zsolt korábban két alkalommal is megkísérelt öngyilkosságot, 17, illetve 19-20 éves korában. Ezen az estén ismét elhatározta, hogy öngyilkos lesz, elmondása szerint a városban bolyongott, és nem észlelte a körülötte lévő embereket. Így nem is számított az, hogy forgalmas vagy elhagyatott helyen van, az Oktogon közelében leült egy padra, és fejéhez emelte a fegyvert, amikor három hangoskodó fiatalember megzavarta azzal, hogy nagyon közel jöttek hozzá, és ekkor visszaesett a való világba. Bódi Zsolt elmondta, hogy a mai napig élesen emlékszik a fiatalemberek arcára. Felpattant a padról, és cél nélkül indult tovább, ekkor már nem tudta, hogy mit akar. Bement a Teréz körúti McDonald'sba, hogy WC-re menjen, és befelé menet megpillantotta a már korábban látott három fiatalembert, akik bent is hangoskodtak, a gyorsétterem személyzetével vitatkoztak valamin. Egyre inkább félelmet érzett, kirohant az utcára, és állítása szerint innentől kezdve nem tudta befolyásolni tetteit. Egy belső hang arra késztette, hogy végezzen a három fiúval. Tudta, hogy mit tesz, de nem tudta, hogy miért, és erre ma is keresi a választ- mondta Bódi a bíróságon. Belépett a McDonald'sba, és mindhárom fiúra lövést adott le. Ekkor úgy érezte, hogy megkönnyebbült, de még ma sem tudja, hogy mi vezérelte. Ezután elindult az utcán a Nyugati felé, és szembejött vele két "bűnöző alkatú" férfi, és elmondása szerint megérezte, hogy ugyanolyan bűnözők lehetnek, akik a szüleit is bántalmazták, ezért az egyikőjüket meglőtte, a másikat pedig megijesztette egy olyan lövéssel, amit direkt nem irányított rá. Ekkor döbbent rá, hogy akkorát hibázott, amit nem lehet már jóvá tenni, és elindult, hogy az első rendőrnek feladja magát.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Az elmeszakértő Bódi Zsoltról azt állapította meg, hogy nem elmebeteg, viszont paranoid személyiségzavarban szenved. Ötéves korában kezdett dadogni, ennek a hátterében is valószínűleg elfojtott agresszió állt - áll az elmeszakértő véleményében. Bódit 15 éves korában pszichiátrián kezelték, mivel súlyos személyiségzvara volt. Ugyanakkor nem elmebeteg, nem értelmi fogyatékos, és nem szenved szellemi leépülésben - állapította meg az igazságügyi szakértő.

Bódi ügyvédje, Gál Péter az [origo]-nak elmondta, hogy védence szinte védhetetlen, már többször is beismerő vallomást tett, a gyilkosságoknak nem volt motivációja, Bódi nem ismerte áldozatait, és nem is volt rá oka, hogy megölje őket. Az ügyvéd szerint várhatóan minimum tízéves börtönbüntetést fog kapni védence, de az életfogytiglan sem kizárt.

A több mint egy évvel ezelőtt történt lövöldözés büntetőpere közel egyórás késéssel kezdődött, mivel az ügyészség feltehetően nem szólt az illetékes ügyésznek, hogy mikor lesz a tárgyalás. A joghallgatókkal teli díszteremben a várakozás ideje alatt a bíró gyors bírósági idegenvezetést rögtönzött, és a teremben található festményekről, építészeti tudnivalókról beszélt.

Tiefenthaler Eszter

Korábban:

Életfogytiglanra is ítélhetik az oktogoni ámokfutót

Kedden kezdődik az oktogoni ámokfutó pere

Nem elmebeteg az Oktogonnál lövöldöző ámokfutó

Irritálta az asztaltársaság az oktogoni lövöldözőt