Állami megrendelésre adott tanácsot a Medgyessy Consulting

1998 nyarán Medgyessy Péter szocialista kormányfő-jelölt önként felajánlotta a kormánynak tanácsadó magáncégének szolgáltatásait. A cég többek között azért kaphatott állami megrendelést, mert vezetője és munkatársai jól ismerték, mi történt a megelőző négy évben, a Horn-kabinet működése idején.

A Népszabadság szerdai számában megjelent cikk szerint a Magyar Szocialista Párt kormányfő-jelöltjének, Medgyessy Péternek a tanácsadó cége, a Medgyessy Consulting Kft. 1999 elején tanácsadóként dolgozott az Orbán-kormánynak. A lap egy 1999. januárjában kelt levelet közöl, amelyben a cég a Malév Rt. helyzetének rendezéséről küldte el véleményét a miniszterelnöknek.

Medgyessy Péter az [origo]-nak azt mondta, hogy cége a Malév mellett sok más nagyvállalat gazdasági folyamatait is megvizsgálta, de állami megrendelői, vagy a nagyvállalatok nevét nem árulta el. Inkább azt tette még hozzá, hogy igyekszik úgy működni, mint a jó sebész, az ugyanis sosem kérdezi meg a betegétől, hogy milyen pártállású.

Borókai Gábor kormányszóvivő azt mondta, hogy 1998 nyarán az akkor már nem miniszterként dolgozó Medgyessy Péter új tanácsadó cége vezetőjeként találkozót kért Orbán Viktortól, és hamarosan le is ült tárgyalni a két politikus. A kormányszóvivő, mint mondta, a két fél között létrejött megállapodásról nem árulhat el részleteket.

Borókai szerint a Malév Rt. ügyében azonban egyedül az illetékes Közlekedési- és Hírközlési Minisztérium, és akkori vezetője, Katona Kálmán kérhetett szakmai tanácsokat bármilyen cégtől. Katona Kálmán úgy emlékszik, hogy őt Orbán Viktor hívta fel telefonon, és arra kérte, fogadja Medgyessyt az irodájában. A volt közlekedési miniszter is úgy tudja, hogy Medgyessy önként ajánlotta fel a kormánynak tanácsadó cége szolgáltatásait. A több hasonló profilú cég közül Katona Kálmán véleménye szerint felkészültségén túl azért kapott épp a Medgyessy Consulting állami megrendelést - melyet ő írt meg a közlekedési tárca részéről - , mert a csapat nyilván jól ismerte, mi történt a megelőző négy évben, a Horn-kabinet működése idején. Katona Kálmán nem tud róla, hogy más cégek vizsgálata ügyében is konzultáltak volna a felek.

[origo]