Az SZDSZ támogatja Mádl új ombudsmanjelöltjét

Már csak az MSZP szavazatán múlik, hogy sikerül-e megválasztani Majtényi László utódját. Az SZDSZ ugyanis ma közölte Mádl Ferenc köztársasági elnökkel, hogy ők az adatvédelmi biztosi tisztség iránt érzett felelősség miatt támogatják Székely László dunai kormánybiztos megválasztását, aki az államfő legújabb jelöltje.
Az SZDSZ frakciója támogatja Székely Zoltán dunai kormánybiztos megválasztását az adatvédelmi biztosi tisztségre. Szent-Iványi István, az SZDSZ frakcióvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy elsősorban az adatvédelmi biztosi intézmény iránt érett felelősségük miatt támogatják Mádl Ferenc köztársasági elnök újabb jelöltjét. A szerdai tájékozódó jellegű megbeszélésen Szent-Iványi István ezt közölte az államfővel is. Az SZDSZ-es politikus elmondta, hogy a külügyi bizottság elnökeként ismeri Székely kormánybiztosi munkáját, hiszen ezen testület előtt kell beszámolnia a tevékenyéségéről, és abban semmilyen kifogásolnivalót nem talált. Dunai kormánybiztosként jól végezte a munkáját - közölte Szent-Iványi.

Ellenzéki körökben mindenesetre felmerült, hogy Székely, aki a kormány egyik tisztségviselője, nem lesz-e túlságosan lojális a kormányhoz. Az MSZP még nem foglalt állást az ügyben, de a párt álláspontja eddig következetesen az volt, hogy nem tartják indokoltnak Majtényi László leváltását, ezért csak az ő újbóli jelölését tartják elfogadhatónak. A köztársasági elnökkel azonban ők még nem folytattak közvetlen konzultációt. A megbeszélésen felmerülhetnek olyan szempontok, amelyek alapján politikai okból az MSZP is elfogadja a jelöltet, de egyelőre még nincs hivatalos álláspont az ügyben.

Az államfő formálisan még nem jelölte Székelyt, egyelőre csupán előzetes egyeztetéseket folytat. Mádl Ferenc korábbi jelöltjei, Maczonkay Mihály és Berki Ádám az ellenzék elutasítása miatt bukott el a szavazáson. Az ombudsmanok megválasztásához kétharmados többség, azaz legalább 258 szavazat kell.

[origo]

Korábban:

Berki Ádám is elbukott 

Az ellenzék nem támogatja Berki Ádám megválasztását