Tetőzik a lépfene-hisztéria Budapesten is

Szerdán délután négyig 40 esetben riasztották a katasztrófavédelmet. Az esetek többségében gyanús postai küldeményeket találtak, de az eddig megvizsgált anyagok egyikében sem bukkantak a lépfene kórokozójára. Az [origo] elkísérte a katasztrófavédelem egyik rohamkocsiját.

Nagyüzem volt a katasztrófavédelemnél szerdán. Délután négy óráig már közel 40 esetben riasztották őket lépfene-gyanús küldeményekhez, anyagokhoz. A legtöbbször - 20-szor - Budapesten kellett kivonulniuk, Pest megyében 8-10, az ország többi részén 6-7 esetben volt szükség a vegyvédelmi brigádokra - mondta el az [origo]-nak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Eddig egy esetben derült fény a riadalmat okozó csomag feladójának kilétére - tudta meg az [origo] az OKF szóvivőjétől. Az Országos Baleseti Intézet egyik dolgozója munkatársának asztalára helyezett egy mosóporral beszórt csomagot, azonban látva a nagy felhajtást, a kiérkező rendőröknek bevallotta: ő volt az, aki elkövette a rosszízű tréfát.

A budapesti helyszínekre a katasztrófavédelem Gerlóczy utcai központjából indulnak a rohamkocsik, amelyek a risztások nagy száma miatt nem minden eset után térnek vissza a központba, és nem is keresik fel minden begyűjtött csomaggal az ÁNTSZ ügyeletét.

Az [origo] munkatársainak a Gerlóczy utcában sikerült csatlakozni a katasztrófavédelem egyik csapatához, és két bevetésre is elkísérték őket. Mindkét esetben arab országokból érkezett levél váltotta ki a címzett fél aggodalmát.

Az egyik helyszínre - egy mátyásföldi építőanyag-telepen - még a rendőrség is kiszállt, nem titkolt rosszallással figyelve a sajtó képviselőinek munkáját. A telepen dolgozók többsége aggodalmas tekintettel követte a fehér, egyszer használatos, biológiai és vegyi anyagok ellen is védelmet nyújtó ruhába bújt szakember ténykedését, amint az a gyanús küldeményt magától biztonságos távolságban tartva a rohamkocsiban elhelyezett gyűjtőtárolóba helyezte. Itt a riadalmat egy feltehetőleg Szaúd-Arábiából érkezett levél okozta.

A következő helyszínen - egy rákosszentmihályi kerámiaműhelyben - szintén egy levél volt a riasztást kiváltó ok, mivel arab bélyeg volt rajta. A vegyvédelmi rohamkocsi kiérkezése után nem sokkal a szomszédok is megjelentek kapujuk előtt a burkolat nélküli, kertvárosi utcán. Néhányan a lépfenével viccelődtek, a többiek aggódó pillantásokat vetettek az érintett ház felé. A műhely vezetője - egy törékeny hölgy - elmondta, hogy a többi postai küldemény között vette észre a szokatlan borítékot, és - nem tudva mit kezdjen vele - azonnal visszatette a postaládába, majd értesítette a hatóságokat.

A vegyvédelmi szakemberek minden esetben gondosan dokumentálták a történteket, diktafonba mondva az adatokat és a gyanús csomagok elhelyezkedésének körülményeit. A rohamkocsi vezetője elmondta: normális időkben kevesebb riasztáshoz vonulnak ki, de arról, hogy mihez riasztják őket, nem nyilatkozhatott, ahogy arról sem, hogy szerdán hányadik helyszínen járt.

Egy-egy bevetés benzinköltség nélkül 25 ezer forintba került, tudta meg az [origo] az OKF szóvivőjétől. Ebben benne van többek között az egyszer használatos vegyvédelmi ruha ára és a többször használatos eszközök, valamint a helyszínek fertőtlenítése, amennyiben erre szükség van. A mostanra már több millió forintra rúgó költségeket az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság költségvetéséből fedezik.

 

Ballai Vince
fotó: Barakonyi Szabolcs

Korábban:

Daschle szenátor 29 munkatársánál mutatták ki a lépfenét

Itt elolvashatja az [origo] lépfenével kapcsolatos híreit.