Szájer József szerint az ellenzék csak szavakban küzd a terrorizmus ellen. Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője ezt visszautasította, és közölte, hogy nem sok esélyt lát ezek után a személyes találkozóra.

Nem először fordul elő, hogy az ellenzék szembemegy Európával, és csak szavakban küzd a terrorizmus ellen, ugyanakkor a szükséges lépéseket megpróbálja megakadályozni. Ezt a képmutató, kétarcú viselkedést tapasztalták már a légtérhasználathoz való hozzájárulás vitájában is - állítja Szájer József közleményében. A Fidesz frakcióvezetője azután nyilatkozott, hogy az ellenzék kedden nem szavazta meg, hogy a T. Ház sürgősséggel, kivételes eljárásban tárgyaljon a terrorizmus elleni küzdelemről és a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvényjavaslatról (a többség viszont megszavazta a sürgős tárgyalást, csak a kivételes eljárást nem).

A sürgősség oka, hogy a javaslatot novemberig mindenképpen el kellene fogadnia a parlamentnek. Szájer közleményében elismerte: a javaslat tartalmával az ellenzék egyetértett a bizottsági üléseken. Megfogalmazása szerint "az ellenzéknek el kell döntenie, hogy melyik oldalon áll: akarja-e valóban, hogy a terrorizmus kijelentésekben való elítélésén túllépve a terrorizmus elleni eszközök is rendelkezésünkre álljanak".

Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője határozottan visszautasította Szájer kijelentéseit és stílusát. Szerinte a kormánypárti politikus arroganciája azzal indokolható, hogy nincs érdemi mondanivalója, ugyanakkor a koalíciós pártok elvesztették parlamenti többségüket, és most "nyalogatják a sebeiket". A frakcióvezető úgy vélte: a Fidesz így próbálja meg elterelni a figyelmet arról, hogy nem működik megfelelően az Országgyűlés. Szerinte háromhetente képtelenség komoly ügyekről tárgyalni, azokról döntést hozni, az ellenzék éppen ezért nem támogatta a pénzmosás elleni törvényjavaslat sürgősségi, illetve kivételes tárgyalását.

- Ezek után nem sok esély van a tervezett találkozónkra, de a személyes tárgyaláshoz én nem ragaszkodom - jelentette ki Nagy Sándor. Hozzáfűzte: továbbra is várja Szájer válaszát arra, hogy a miniszterelnökhöz hasonlóan a Fidesz-frakció is egyetért-e az MSZP népszavazásra feltett kérdéseivel, azaz támogatják-e a parlamentben az ellenzék vonatkozó indítványainak napirendre tűzését.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke valótlannak, álságosnak, egyben jellemzőnek minősítette Szájer kijelentéseit. Mint azt elmondta, Szájer József most már semmilyen arcátlanságtól nem riad vissza: a kormány késve benyújtott törvényjavaslata kapcsán az ellenzéken kéri számon a háromhetenkénti ülésezést. Kuncze úgy vélte, a pénzmosás elleni törvényjavaslat kapcsán az Országgyűlés rendelkezésére áll egy nagyon egyszerű eszköz a probléma orvoslására, nevezetesen az, hogy az alkotmány és a házszabály értelmében hetente kellene ülésezni. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy pártja már korábban jelezte: egyetlen kivételes eljárást sem szavaznak meg, amíg nem működik megfelelően a parlament.