Orbán szerint a polgárok által kijelölt úton halad a kormány

"A lakosság azt várja, hogy az legyen fontos a kormánynak, ami nekik: a család, a gyermekek, a gyermekek jövője" - kezdte expozéját a kormányfő a kormány három éves tevékenységéről szóló parlamenti vitanapon. Orbán a kormány által elért eredmények között említette többek között a gyermekek után járó adókedvezményt, az alanyi jogon járó családi pótlékot, az iskoláztatási támogatást. Méltatta az otthonteremtési programot, és azt, hogy bár nem sikerült még megvalósítani a teljes foglalkoztatottságot, de érezhetően csökkent a munkanélküliség. Orbán kitért a nyugdíjemelésekre, a diákhitelre, az infrastruktúra fejlesztésére. Végezetül közölte: a kormány legfontosabb döntéseivel a lakosság is egyetért, a felmérések szerint az egyes döntéseket a lakosság 70-90 százaléka támogatja.

"A magyarok különösen vonzódnak a családi élet iránt" - állapította meg Orbán Vitor több mint egy órás beszédének elején. "Azonban míg a megkérdezett asszonyok három gyereket szeretnének, nem egyet, végül csak egy gyermeket vállalnak, nem hármat." Orbán szerint a kormány feladata volt, hogy a Horn-kabinet rossz döntéseinek hatásait az ellenkezőjére fordítsa, és serkentse a gyermekvállalási kedvet.

A meghozott döntések között említette, hogy ismét alanyi jogon jár a családi pótlék, amelyet az iskoláskorúak esetében iskoláztatási támogatássá alakítottak át, így csak akkor jár a szülőknek a családi pótlék, ha iskolába járatják gyermeküket. A gyes szintén alanyi jogon jár, és újra bevezették a gyedet. Orbán kielemte a családi adókedvezményt is. Ezek segítségével a családok ismét összehangolhatják a gyermekvállalást a munkával - mondta a kormányfő.

Jelenleg 1,3 gyermeket vállalnak átlagban a magyarok. Azonban minél gazdagabb egy régió, annál kevesebb gyermeket vállalnak a családok. Budapesten 1,1 gyerek jut átlagban, míg a hátrányos helyzetű régiókban 1,7. Orbán méltatta a gyermekvédelmi támogatást és a kisegítő családi pótlék intézményét.

"Sok tennivaló van még, de jó irányban haladunk" - mondta a kormányfő. Példaként említette, hogy 2000-ben először nem romlottak tovább a népesedési mutatók. "3000 gyermekkel van több, mint korábban, míg 2500-zal csökkent a halálozás száma. Tízezer megmentett élettel vagyunk többen" - közölte Orbán expozéjában.

A foglalkoztatottsággal kapcsolatban elmondta: bár a teljes foglalkoztatottság elérése a cél, ezt még nem sikerült elérni. Célként fogalmazta meg, hogy egészséges, munkaképes emberek nem tudjanak segélyekből úgy megélni, mint azok, akik tisztességesen megdolgoznak a fizetésükért. Bár az EU-bérektől a magyar fizetések elmaradnak, mára egységesen támogatják a kormány minimálbérrel kapcsolatos erőfeszítéseit. Így 2002-től 50 ezer forintra emelik a minimálbért. Bevezették a közcélú munkát is, így azok is munkához jutnak, akik a magángazdaságból nem élnek meg.

Az otthonteremtési politikáról Orbán azt mondta: más irányt választottak, mint a korábbi kormányok. Hat százalékra csökkentették a lakástámogatási hitel kamatát, és beindították ismét a bérlakásépítési programot. Nőtt a felvehető lakáshitel összege, és 10-ről 20 évre nőtt a futamidő. Az elmúlt időben 4200 új bérlakás épült fel. "A háztartások egyharmada a közeljövőben javítani akar lakáshelyzetén. Ez egymillió százezer embert jelent" - mondta Orbán.

Az elérendő célok között említett, hogy magas színvonalon képzett, versenyképes, tanult emberekként dolgozzanak a magyarok az Euroópai Unióban, és ne azért, mert jó munkát olcsón is elvégzünk. Fontos, hogy 2010-re az érettségizett diákok fele felsőfokú végzettséget szerezzen. Jelenleg ez az arány eléri már az uniós átlagot: 40 százalék. Támogatni kell a vidékről jövő fiatalokat, ebben az segíthet, hogy már 1875 iskolának van internethozzáférése. Eltörölték a tandíjat, 12 ezer diák kap szociális ösztöndíjtámogatást - sorolta a kormányfő az elmúlt három év sikereit. Bevezették a hallgatói hitelrendszert, ameltől azt várják, hogy 40 ezer diákon segítsen. Mind többet fordítanak kutatásra.

A vidék támogatása között említette Orbán a külső szövetkezeti üzletrészek kifizetését, a zsebszerződések elleni küzdelmet. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem támogatnak semmilyen erőszakos birtokpolitikát, így nem céljuk a nadrágszíjparcellák erőszakos megszüntetése, annak ellenére sem, hogy az EU-ban a versenyképes csakádi gazdaságok kialakítása a cél, és ezt akarják a jövőben Magyarországon is megvalósítani.

Orbán méltatta a kornány erőfeszítéseit az infrastruktúra fejlesztése terén. "Három év alatt öt árvíz és két belvíz sújtott minket", és minden erőforrást mozgósítottak, hogy felgyorsítsák a gátépítést. Ennek hatására 50 kilométer gátszakasz épült, 104 kilométer megrongálódott utat újítottak fel, ami 6-7000 helyi lakosnak nyújtott munkát. "Ne legyen túlzott önbizalmunk, bőven van még mit tenni" - hangoztatta a kormányfő, kezét több kötetes dokumentumain nyugtatva.

A kormányfő szólt a közbiztonság erősítéséről, és a drogmegelőzésről is. Harminc év alatt 900 ezer ember halt meg a dohányzás, az alkohol, a kábítószerezés következtében. Ezért megalkották a tízéves népegészségügyi programot, amelynek célja az átlagéletkor növelése.

A nyugdíjasok helyzetéről szólva Orbán elmondta: a Horn-kormány törekvéseivel ellentétben az elmúlt három évben jelentősen nőtt a nyugdíjak reálértéke, elsősorban az alacsony nyugdíjjal rendelkezők pénzét emelték. 2002. január 1-jétől pedig a dolgozó nyugdíjasok jövedelem utáni adóalapjába nem számítják be a nyugdíjat. "Ezzel 320 ezer nyugdíjasnak segítünk" - állította a miniszterelnök. A kormány célja az állami nyugdíjrendszer megreformálása, hasonlóvá tétele a magánnyugdíj-pénztár rendszeréhez.

Orbán sikeresnek nevezte a millenniumi megemlékezéseket is. "Tízmillió szétfutó akaratot sikerült összefogni" - közölte végül. Fontosnak nevezte, hogy a legfontosabb kérdésekben összefogtak a pártok. Végül közölte: a kormány törekvéseivel a lakosság is egyetért. Erre példaként említette többek között, hogy a gyermektámogatási rendszert a lakosság 82 százaléka, a Széchényi tervet 67 százalék, a nyugdíjreformot 90 százalék, az otthonteremtési programot pedig 91 százalék támogatja. "A polgárok által kijelölt úton halad a kormány" - összegezte az elmondottakat hosszúra nyúlt beszédében a miniszterelnök.

Ha a többi felszólalásra is kíváncsi, kattintson ide!

[origo]