Szabadi is gyanúsított lehet a Concordia-ügyben

A Concordia-ügy miatt újból felfüggeszthetik Szabadi Béla volt agrárállamtitkár képviselői mentelmi jogát. Szabadi az [origo] megkeresése ellenére nem akart reagálni a Legfőbb Ügyészség kezdeményezésére.

Szabadi Béla az [origo] kérdésére nem kívánt reagálni arra, hogy a Legfőbb Ügyészség ismét kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését. Az ellenzéki részbizottság múlt pénteki ülésén elmondta, hogy bár a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkáraként a tárca alá tartozó agrárcégek tulajdonosi jogait gyakorolta, ez szerinte csak elvi irányítást jelentett. Azt állította, hogy a gyakorlatban nem szólt bele a cégek belső ügyeibe, nem kézi vezérléssel irányította a vállalatokat, mint azt többen állították. A Conocordia Közraktározási Rt.-vel kapcsolatos ügyekere azonban nem tért ki részleteiben a volt államtitkár, és erre az [origo] megkeresése ellenére most sem volt hajlandó.

Szabadi az ellenzéki meghallgatáson
A Concordia Rt. az egyik olyan FVM-cég, amelynél visszaéléseket gyanít az ügyészség. A társaság több vezetőjét, köztük a volt vezérigazgatót, Korompai Nicolettet is letartóztatták. Hűtlen kezelés, vagyis állami pénzek magánkézbe juttatása a gyanú a legtöbb esetben. Többek között egy búzaügylet, egy váltó-ügy és el nem végzett munkáért magas tiszteletdíjak kifizetése szerepel a gyanús esetek között, amelyek több százmilló forint kárt okozhattak az államnak.

Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője közölte, hogy szerdán kérték Szabadi Béla mentelmi jogának újbóli felfüggeszttését. Azt azonban nem árulta el az ügyészség, hogy milyen ügyben kívánnak eljárni a volt államtitkár ellen. Lapértesülések és Szabadi ügyvédjének, Bárándy Péternek korábbi nyilatkozata szerint viszont egyértelműen a Concordia-üggyel kapcsolatban akarnak nyomozni Szabadi ellen.

A Fővárosi Bíróság október 4-én szüntette meg Szabadi Béla országgyűlési képviselő előzetes letartóztatását, és helyezte házi őrizetbe. Szabadi június 22-óta volt előzetes letartóztatásban. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal több esetben hűtlen kezeléssel, illetve egy esetben csalással gyanúsítja.

Az Országgyűlés elnökétől június 8-án kérte először a legfőbb ügyész a független képviselő mentelmi jogának felfüggesztését különböző vagyon elleni bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt. A volt államtitkár mentelmi jogát június 19-én függesztette fel az Országgyűlés és rá két napra őrizetbe vették, majd pedig előzetes letartóztatásba helyezték a képviselőt.

[origo]

Korábban:

Ismét kérik Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztését

Szabadi szerint Orbán minden lépéséről tudott