Törvényszigorítás a pánikkeltők ellen

A büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezi a Belügyminisztériumnál az Országos Rendőr-főkapitányság. A jelenlegi szabályozás ugyanis nem terjed ki azokra, akik a lépfene-pánikot kihasználva, különböző fehér porral megtöltött csomagokkal fenyegetik a lakosságot.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kezdeményezi a Belügyminisztériumnál, hogy módosítsák a büntető törvénykönyv azon szakaszát, amely a közveszéllyel való fenyegetőzés bűntettéről szól. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta az [origo]-nak, hogy a módosításra azért van szükség, mert a jelenlegi megfogalmazás nem alkalmazható az utóbbi napokban elharapózott lépfenés borítékok feladóival szemben.

A törvény szerint ugyanis csak az büntethető, aki nyíltan fenyegetőzik a közveszéllyel, míg a hisztériát kiváltó különféle fehér porokkal megtöltött borítékok feladói csupán utalnak a közveszélyre. Ezért az ORFK bevetetné a törvénybe, hogy a ráutaló magatartást is szankcionálják. Ebben az esetben a csupán fehér port, de nyílt fenyegetést nem tartalmazó levelek feladói is büntethetővé válnának.

Az ORFK kibővítené a törvényben felsorolt anyagoknak a körét is, így a radioaktív vagy egyéb anyaggal való fenyegetőzést kiegészítenék "egészségre ártalmas biológiai anyaggal vagy egyéb káros anyaggal" való fenyegetőzéssel is.

A rendőrségen jelenleg is fogalmazzák azt az iratot, melyben felkérik a Belügyminisztériumot, hogy indítványozza a törvény ilyen értelmű módosítást.

[origo]