Titokban szállítják a menekülteket

Kalocsán bosnyák, Szombathelyen pedig afgán menekülteket helyeznek el a helyi laktanyákban. A menekültek érkezését nehéz nyomon követni, mert általában sötétedés után szállítják őket.

Az afgán menekültek ellen hevesen tiltakozó Kalocsán néhány napon belül megnyílhat a menekültek befogadására előkészített laktanya. A városban nem afgánokat, hanem körülbelül 500 bosnyák és jugoszláv állampolgárságú menekültet szállásolnak el. Kalocsa alpolgármestere, Loib László az [origo]-nak elmondta, hogy kicsit megnyugtatóbbnak tartja, hogy mégsem afgánokat helyeznek el náluk, ugyanakkor alapvetően rossz döntésnek tartja, hogy ideiglenes menekülttábor nyitnak Kalocsán. Az állami tulajdonú laktanyában jelenleg a falakat meszelik, és olajkályhákat szerelnek be. Az alpolgármestert nem tájékoztatták arról, hogy mikor várható a menekültek érkezése. Elképzelhető, hogy már néhány napon belül, valamelyik éjjel szállítják őket Kalocsára. A helyiek még mindig gyűjtik az aláírásokat a menekülttábor megnyitása ellen, a tizennyolcezer lakosú városban már hétezer-ötszáz aláírásnál tartanak.

Az összes idegenrendészeti eljárás alatt álló afgán állampolgárt a határőrség szombathelyi közösségi szállására szállítják. A szombathelyi laktanyában eddig is állandó menekülttábor működött, és eddig is voltak ott afgánok A lakosság nem érzékeli a jelenlétüket - mondta a szombathelyi önkormányzat sajtóreferense, Novák Edina. A közösségi szálláson határsértőket helyeznek el, a menekültek nem hagyhatják el a laktanya területét. Érkezésükről sem szereznek tudomást a város lakói, hiszen a laktanya  külterületen van, és a menekülteket a várost elkerülő úton, általában már sötététedés után szállítják. Szombathelyen jelenleg 193 afgán állampolgár tartózkodik a határőrség szombathelyi közösségi szállásán, itt várják az idegenrendészeti eljárás lefolytatását - mondta Krisán Attila ezredes, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. A közösségi szálláson még 140-150 szabad férőhely van, de nem csak afgán állampolgárokat helyeznek el ott.

A Belügyminisztérium illetékesei közölték, hogy afgán menekültekkel - személyiségi jogaikra hivatkozva - sem a a közösségi szállásokon, sem a befogadóállomásokon nem lehet beszélni. A két hely között a különbség az, hogy a közösségi szálláson határsértőket helyeznek el, a befogadóállomásra kerülőket pedig a hatóság is menekültként kezeli.

[origo]

Korábban:

Szombathelyre viszik az afgán menekülteket

Pénteken tüntetnek a kalocsaiak a menekülttábor ellen