Vonza Torgyán mellé állt a szabolcsi konzervgyárak ügyében

Szükséges volt a szabolcsi konzervgyárak állami támogatása Vonza András földművelésügyi miniszter szerint is. A 2,3 milliárd forintos támogatásról elődje, Torgyán József döntött még 1999-ben, hogy megmentse a csődtől a vállalatokat. A legtöbb gyár azóta tönkrement, az akció eddig 1,6 milliárdba került az adófizetőknek. A támogatott cégek közül kettőnek kisgazda képviselő a tulajdonosa, ennek ellenére Vonza úgy véli, piaci és nem politikai alapon döntöttek a támogatásról.
Keller László szocialista képviselő tett fel kérdéseket a szabolcsi konzervgyárak állami támogatásával kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnöknek és Vonza András agrárminiszternek. A kérdésekre Vonza miniszter válaszolt.

A földművelésügyi miniszter szerint indokolt volt elődje, Torgyán József döntése a támogatásokról. Torgyán minisztersége alatt, 1999-ben döntött arról, hogy állami kezességvállalás mellett 2,3 milliárd forint bankkölcsönt kaphat tíz, az orosz piac szűkülése miatt csődközelbe került szabolcsi konzervgyár.

A támogatott gyárak között volt a Balogh Gyula kisgazda képviselő érdekeltéségbe tartozó Cser-Food Kft., amely 300 millió forintot kapott, és a Lengyel János kisgazda képviselő tulajdonába tartozó Vépisz Szövetkezet, amely 280 millió forint kölcsönt kapott. Ezért az MSZP és az SZDSZ is támadta a döntést, úgy vélték, Torgyán politikai alapon döntött a kölcsönökről. Torgyán ezt korábban többször visszautasította.

Vonza András is úgy véli, nem politikai, hanem piaci alapon ítélték oda a támogatásokat. Vonza András válaszában közölte: a tárca nem vizsgálhatja a tulajdonosi hátterét a támogatott cégeknek. A kiválasztott tíz cég mindegyikénél a piaci tényezők játszottak szerepet. Vonza is úgy véli, szükséges volt az állami beavatkozás, a konzervipar megsegítése. Azt elismerte a miniszter Kellernek írott válaszában, hogy kisebb szabálytalanságok történhettek az ügyben. A konzervgyárak támogatásával kapcsolatban még Boros Imre, korábbi megbízott agrárminiszter rendelt el vizsgálatokat Torgyán bukása után.

A támogatott vállalkozások többsége az egyenként 150-300 millió forint közötti támogatás ellenére csődbe ment, így az adófizetők pénzéből kell visszafizetni a kölcsönt folyósító bankoknak a támogatás nagy részét, 1,6 milliárd forintot.

Szabadi Béla, a tárca volt államtitkára múlt pénteki, részbizottsági meghallgatásán elmondta, hogy annak ellenére változatlanul jónak tartja a döntést, hogy a konzervgyárak egy része a kapott pénz ellenére is megszűnt. Szerinte ugyanis mivel sok ember él a térségben a konzerviparból, a minisztériumnak meg kellett próbálnia segíteni.

[origo]