A Heim Pál kórház is tiltakozik Mikola ellen

A Heim Pál Gyermekkórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának dolgozói csatlakoznak az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) orvosai és szakdolgozói által meghirdetett tiltakozáshoz. A Heim Pál Gyermekkórház munkatársai szerint a biztonságos, a szakmai minimálkövetelményeknek megfelelő betegellátás a jelenlegi alulfinanszírozott rendszerben nem valósítható meg. Az orvosok és nővérek közleményükben élesen bírálják Mikola István egészségügyi minisztert.

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) a hónap elején közleményt adott ki, melyben arra kért minden, az egészségügy jelenlegi helyzetével elégedetlen kórházat, hogy csatlakozzon a lázadáshoz. Az évente mintegy 60000 sérültet ellátó, és köztük 13000 műtéti beavatkozást elvégző kórházban mindennapossá vált az eszköz-, vér- és gyógyszerhiány, de ennél talán még nagyobb gondot jelent az , hogy az egészségügy erkölcsileg is darabjaiban hever. Dr. Csókai András idegsebész adjunktus szerint a kormány továbbra sem hajlandó megérteni, hogy melyek azok a kritikus hiányosságok, amelyeknek több figyelmet kellene szentelnie. "Úgy gondolom, hogy jelenleg az csak a kisebb gondot jelenti, hogy sok esetekben hiányzik a megfelelő gyógyszer, hogy nincs lepedő, vagy hogy darabra ki van számolva, hogy hány fecskendőt használhat el egy orvos. Az igazi probléma az, hogy a szakma, mint olyan, erkölcsileg és fizikailag is belefáradt már az ígéretekbe. Nem lehet a holtfáradt nővérekről és orvosokról még egy bőrt lehúzni. Az ápolók gyakran olyan kimerültek, hogy nem képesek megemelni a betegeket. A minisztériumnak nem nagy privatizációs terveket kellene szőnie, inkább arra figyelnének oda, hogy legalább azt az egy szelet kenyeret megadják a dolgozóknak, ami még a koncentrációs táborokban is kijárt." - mondta Csókai.

Schmrz Ervin, a Heim Pál gyermekkórház főigazgatója korábban az [origo]-nak elmondta, hogy a létesítmény napi gondokkal küszködik. A helyzet főként a munkaerő területén kritikus. A sebészet két üzemkész műtője közül június óta már csak az egyikben folyik munka, mivel az operációkhoz nincs elég műtősnő és altatóorvos. A harminc férőhelyes kórterembe csupán tizenöt gyereket tudnak felvenni, mert kevés a nővér, aki a gondjukat viselné.

Az alacsony bérek miatt a személyzet több tagja már eddig is arra kényszerült, hogy máshol keresse meg a kenyérre valót. Számos ápolónő adja fel egészségügyi pályáját, mivel a nagyvállalatok többszörös bérekkel kecsegtetnek. "A bankok és biztosítótársaságok főként a 30-35 éves nővéreket viszik el tőlünk, hiszen ezek a cégek jól tudják hasznosítani az ápolónők kommunikációs képességeit" - mondta a főigazgató. Mivel az egészségügyi iskolákba jelentkezők száma országszerte egyre kevesebb, a kórházak munkaerő utánpótlására szinte semmi remény sincsen.

Hasonlóan válságos a Heim Pál kórház gyógyszer-és élelmiszerellátása is. Állandóan fennáll annak a veszélye, hogy megszakadnak a további szállítmányok. A főigazgató szerint a cégek nem sokáig fogják már bírni, hogy a kórház csak kéthónapos késéssel tud fizetni a leszállított árukért. Nemrégiben például a Hungaropharma Rt. azt közölte a kórházzal, hogy csak abban az esetben hajlandóak számukra gyógyszert küldeni, ha biztosítják a készpénzes fizetést, márpedig ez a jelenlegi helyzetben teljességgel elképzelhetetlen. "Sok esetben a szállítók igazgatóitól kell kisírnunk, hogy küldjenek még gyógyszert" - állítja a főigazgató.

A Heim Pál Gyermekkórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának dolgozói közleményükben az áll, hogy az OBSI nyílt levelében megfogalmazott problémák országos gondok.

"Egyetértünk azzal, mi több, nap mint nap tapasztaljuk, hogy a biztonságos, a szakmai minimálkövetelményeknek megfelelő betegellátás a jelenlegi alulfinanszírozott rendszerben nem valósítható meg. A 18 éves kor alatti betegek ellátásának rosszabb finanszírozása még nehezebb helyzetet teremt. A sok évtizede elmaradt műszer- és épületfejlesztések, a nem teljesített ÁNTSZ-előírások az egész ország egészségügyi intézményeit jellemzik. Sok esetben - a forráshiányra hivatkozva - a kórházak irányítói, pozíciójukat féltve, értelmetlen, s a betegek mellett a dolgozókat is veszélyeztető döntéseket hoznak. A fenntartók (minisztérium, önkormányzat) az ellátásban jelentkező hiányosságokért a helyi menedzsmenteket hibáztatják. Mindez a betegek és a betegellátás résztvevőinek feje felett, az ő kérésükre és terhükre zajlik... Az ország nyilvánosságához fordulunk, mert az egészségügy helyzetével hivatalból foglalkozóknak a füle és a szíve zárva marad. Úgy gondoljuk, a magyar nyilvánosságnak meg kell tudnia, hogy az emberek egészséghez való alkotmányos joga nem érvényesül maradéktalanul, hogy az arcpirítóan alacsony fizetések miatt egyre több jól képzett szakember hagyja el a pályát, a megmaradók megélhetési gondokkal küzdenek és hogy a jelenlegi helyzet konzerválása a paraszolvencia miatt megosztott orvostársadalom egy szűk rétegének az érdeke csak.... Kérjük az európai uniós tagság mellett elkötelezett Magyar Köztársaság kormányát, próbáljon a betegek és az egészségügyi dolgozók számára is érzékelhető javulást előmozdítani. A gazdasági növekedés nyújtotta lehetőségeknek legyenek végre nyertesei a beteg emberek és az őket ellátó orvosok, nővérek és szakdolgozók. Nyilatkozatunkban határozottan tiltakozunk az egészségügyi miniszter úr sajtónyilatkozata ellen, amelyben az OBSI orvosainak közleményét "rebellió"-nak minősítette. Ezzel sok, a valós helyzettel naponta szembesülő, így jól ismerő, s amúgy erkölcsileg és anyagilag is megalázott egészségügyi dolgozót hozott még megalázóbb helyzetbe a nyilvánosság előtt. Ezt a meggondolatlan kijelentést az ő nevükben is visszautasítjuk" - áll a Heim Pál Gyermekkórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának dolgozóinak közleményében.

[origo]

Korábban:

Bankok alkalmazzák az alulfizetett nővéreket