Három lépfenével fenyegetőző már lebukott Magyarországon

Az elmúlt napok bejelentéseihez viszonyítva csökkent a lépfene riasztások száma, pénteken összesen 46 ilyen jellegű bejelentés érkezett. Eddig három embert találtak Magyarországon, akiről bebizonyosodott, hogy lépfenével fenyegetőztek.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: lépfene-gyanús riasztásokból eddig 240-et tartanak nyilván. Visszaszorulóban vannak az ilyen bejelentések - tette hozzá -,  de amíg a világban ez központi téma, sajnos várhatóan számítani lehet hasonló hamis riasztásokra.

Dobson elmondta: megvizsgálták már azt a borítékot, amit Horn Gyula volt miniszterelnöknek csütörtökön küldtek. A vizsgálatok ez esetben is negatív eredményt mutattak.

Az ÁNTSZ Fővárosi Intézete fertőtlenítési osztályának ügyeletese elmondta: ők végzik a gyanús küldemények begyűjtését, eddig összesen 96 esetet regisztráltak. A már bevizsgált csomagok egyike sem tartalmazott ártalmas vagy fertőző anyagot.

Eddig három embert találtak Magyarországon, akiről bebizonyosodott, hogy lépfenével fenyegetőztek. Az egyik elkövető egy 13 éves kislány, aki bosszúból fenyegette meg osztálytársnőjét. A kislány ellen fiatal kora miatt nem indul eljárás.A másik két levélküldő egy 48 és egy 49 éves nő tréfának szánta a lépfene leírást és port tartalmazó küldeményt. Ők rendzavarás címén alatt elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók - mondta a BRFK sajtóügyeletese.

Sagyibó Melinda rendőr százados az ügy részleteiről elmondta: a IV. kerületben lakó - 13 éves kislány október 18-án osztálytársnője postaládájába dobta be a levelet, benne liszttel és zsemlemorzsával. A kislány beismerte tettét: bosszúból fenyegette meg  osztálytársnőjét, mert korábban összetörte mobiltelefonját. A százados utalt rá: büntethetőséget kizáró ok miatt nem indítható az elkövető ellen eljárás, de ezzel egyidejűleg értesítették az  illetékes újpesti hatóságot.

A másik két elkövető egy VIII. kerületi országos kórházban dolgozik. Ők kollégájuknak címezték a lépfene kórt leíró levelet, a borítékba súrolószert szórtak. A sajtóügyeletes ismertette, hogy ellenük a kerületi kapitányság  rémhírterjesztés alapos gyanúja miatt indított eljárást. De miután a kapitányság konzultált az ügyészséggel, azt követően a bíróság hatáskörébe került át az ügy rendzavarás miatt.