Lépfene nincs az országban, influenzajárvány lehet

A tisztiorvosi szolgálat laboratóriumába érkezett több száz tárgyban eddig nem találtak antrax-baktériumot, ezért a szolgálat nem kíván sem védőoltást, sem megelőző antibiotikumos kezelést adni a lakosságnak. Csökken a lépfene-pánik miatti bejelentések száma. Az még nem tudható, hogy pontosan hány forintjába került az országnak a sok laborvizsgálat. A közeledő tél miatt elkezdődött az influenza elleni védőoltások kiosztása.

Az aktuális járványügyi kérdésekről tartott tájékoztatót Lun Katalin, a főváros tisztifőorvosa szerdán délután. A főorvos elmondta, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat laboratóriumában eddig 241 lépfene-gyanú miatt beküldött mintát értékeltek ki, közülük mind negatív eredményt mutatott. További 10 esetben még csak a gyorsdiagnosztikai vizsgálatok zárultak le, de egyelőre azok is negatív eredményt mutattak. Lun Katalin nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, hogy mennyibe került eddig a sok laborvizsgálat, szállítás, különleges kezelés, de hamarosan összeszámolják az erre fordított összeget. Annyit mondott, hogy a sajtóban vad számok jelennek meg erről.

A szolgálathoz beérkező minták száma az elmúlt napokban jelentősen csökkent. Az ÁNTSZ ezért nem tartja indokoltnak, hogy változtasson eddigi stratégiáján: nem kívánnak sem megelőző antibiotikumos kezelést, sem védőoltást adni a lakosságnak. Aki pedig betegség tüneteit észleli magán, az első körben okvetlen a háziorvosához forduljon - tette hozzá.

A beérkező mintákat ezúttal csak az antrax-fertőzöttség szempontjából vizsgálják, de folyamatosan kapcsolatban állnak a leginkább érintett ország, az Egyesült Államok egészségügyi hatóságával, és amint más kórokozó fertőzése is szóba kerül, Budapesten is intézkednek. Az országban megfelelő mennyiségű és minőségű antibiotikum-készlet van, még esetleges fertőzések esetén sem kell gyógyszert behozni külföldről.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az [origo] - nak azt mondta, hogy valóban kevesebb a gyanús anyagok miatti riasztás, a keddi napon összesen öt bejelentést kaptak. Az elmúlt napokban a levelek mellett a bizonytalan eredetű bébiétel és a gyanús patronos töltőtoll is szerepelt már a megvizsgálandó tárgyak között.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a lépfenével ellentétben az influenzajárványnak most van a szezonja, és a megelőző oltást novemberben érdemes megkapni. A több mint egymillió térítésmentes injekciót épp a napokban szállítják az orvosokhoz. Akik szeretnének oltást kapni, a háziorvosukhoz kell fordulniuk - mondta a tisztifőorvos.

[origo]