Noha korábban képviselők és szakértők is jogellenesnek tartották, a fővárosi önkormányzat illetékes bizottsága tegnap mégis úgy döntött, végül is nem hoszszabbítja meg a Mahir City Poster Kft. közterületfoglalási engedélyét. Így az országgyűlési választások évében eltűnnek a budapesti utcákról a tulajdonosi szerkezetében a Fideszhez közel álló cég hirdetőoszlopai.

Nem hosszabbította meg a fővárosi közgyűlés városképvédelmi bizottsága szerdai ülésén a Mahir City Poster Kft. több mint félezer hengeres hirdetőoszlopának év végével lejáró közterület-foglalási engedélyét - közölte Horváth Gyula alelnök, a testület zárt ülését követően az MTI-vel.

A szocialista politikus elmondta, hogy hosszas jogértelmezési procedúrát követően egyetlen határidő-hosszabbítási javaslatot sem fogadtak el. A főpolgármesteri hivatal két-három éves hoszszabbítási javaslatát éppúgy elvetették a szavazások során, mint a képviselők által felvetett fél éves vagy egyéves hosszabbítást. Nem fogadta el a bizottság a hivatalnak azt a kezdeményezését sem, hogy vonják vissza az ez ügyben hozott korábbi határozatokat.

Horváth László, a bizottság MDF-es tagja azt is elmondta, hogy javaslatára a testület a kérelem elutasítása mellett voksolt. Elfogadta ugyanis a bizottság azt az indítványát, miszerint jelenleg túl sok a reklámhordozó a fővárosban, és indokolt ezek felülvizsgálata. Ennek hivatali elkészültével térnek majd vissza konkrét kérésre.

Ráday Mihály tanácsnok (SZDSZ) úgy vélte, ha már nemrég határozott a közgyűlés arról, hogy a közterület-foglalási ügyekben nem hatósági, hanem tulajdonosi jellegű döntést hoznak, akkor célszerű, ha ezután így is tesznek. Horváth László szerint, ha a Mahir bead egy új kérelmet, arról már tulajdonosi jelleggel dönthetnek.