A Péterffy Sándor utcai kórház intenzív osztálya biztosan csatlakozik az Országos Baleseti Intézet által meghirdetett lázadáshoz Mikola István egészségügyi miniszter ellen. Korábban a Magyar Orvosi Kamara, külfödi szakemberek és a Heim Pál Gyermekkórház is csatlakozott a tiltakozáshoz. Országszerte számos kórház pozitívan nyilatkozott a kezdeményezéshez való csatlakozásról.

Több kórház jelezte csatlakozási szándékát az Országos Baleseti Intézet, majd a Heim Pál Gyermekkórház által is meghirdetett tiltakozáshoz - tudta meg az [origo] Dr. Iványiné Karajz Katalintól, az Aneszteziológus és Intenzív Terápiás Szakápolók Magyarországi Egyesületének elnökétől. Az elnöknő szerda délutánig több mint 12 érdeklődő kórház számára faxolta el a tiltakozás szövegét. A tiltakozáshoz korábban a Magyar Orvosi Kamara és külföldi szakemberek is csatlakoztak.

A kezdeményezéshez biztosan csatlakoznak a Péterffy Sándor utcai kórház intenzív osztályának dolgozói - mondta el az [origo]-nak az osztály helyettes főorvosa. Dr. Rácz Edit közölte: náluk lehet hogy még rosszabbak az állapotok mint a Heim Pál Gyermekkórházban. Az osztályon az eszközhiányon kívül munkaerőhiány is nehezíti a helyzetet: nyolc aneszteziológussal kevesebben vannak mint kellene. Az orvosok leterheltek, nem tudnak elmenni szabadságra, gyakran még a napi programot sem tudják tartani. Az osztály dolgozói azon kívül, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez maguk is tiltakozó levelet fogalmaznak az egészségügyi miniszterhez.

A Madarász utcai gyermekkórház főigazgatója nem sok értelmét látja a tiltakozásnak, és ezért nem is tervezi, hogy az általa vezetett intézmény csatlakozik a kezdeményezéshez, noha minden osztályon rossz a helyzet. Harmat György szerint azért értelmetlen a fellépés, mert hiába tiltakozik néhány igazgató és kórház, ha utána az egészségügyi miniszter mindig közli: minden rendben van - és semmi nem történik. Az igazgató úgy véli, a közvéleményt jobban fel kellene világosítani a valós helyzetről, többek között arról, hogy munkatársak híján szinte csak lelkiismeretből működik az egészségügy.

A Heim Pál Gyermekkórházban dolgozó Karajz Katalin úgy véli, hogy egy-két kórház kivételével mindenütt katasztrofális állapotok uralkodnak, az intézmények lassan teljesen ellehetetlenedett személyi és tárgyi feltételek mellet kénytelenek működni. A Heim Pál kórházról főigazgatója Schmrz Ervin elmondta az [origo]-nak, hogy a fő problémát az okozza, hogy egyre kevésbé hajlandók szállítani a beszállítók, akik többnyire csak több hónapos késéssel jutnak csak pénzükhöz. A kórház csak azért, hogy ne tartozzon még több pénzzel "olyan megszorításokat kénytelen bevezetni, amelyek érintik a betegellátást".

Ez a nagyos súlyos eseteknél azt jelenti, hogy az orvosok azt kénytelenek megszegni, amire felesküdtek. Olyan nehezen vállalható döntéseket kénytelenek meghozni, ami életekbe kerülhet, csak azért, mert például nincs pénz egy drágább, de életmentő beavatkozásra - mondja Schmrz Ervin. A főigazgató egy a napokban műtött kislány példáját hozta fel, akin egy 15 millió forintba kerülő életmentő műtétet hajtottak végre. Ha ezt gazdasági okokra hivatkozva nem teszik meg, a gyermek nem maradt volna életben - mondja az igazgató, aki megerősítette: Mikola István is másképp látta a helyzetet akkor, amikor a László Kórházat vezette. Akkor a László kórház tetemes összeggel tartozott a Vérellátó Intézetnek. A Heim Pál kórháznak amúgy jelenleg körülbelül 130 millió forintos tartozása van.

A Magyar Orvosi Kamara szerint nem tekinthetők hangulatkeltésnek azok a jelzések, melyekben több kórház próbálja felhívni a közvélemény figyelmét a működtetés zavaraira, melynek oka az elvárható egészségügyi ellátás valós költségeit nem biztosító elégtelen finanszírozás. A kamara szerint a kórházi ellátás gondjai nemcsak az ott dolgozók számára teremtenek elfogadhatatlan helyzetet, hanem a betegek érdekeit is sértik.

A nyilvánossághoz fordulás a figyelemfelhívás olyan eszköze, amely a döntéshozókat a helyzet javítására ösztönözheti. A betegellátásra fordítható költségvetési források növelése nélkül nem várható a helyzet érdemi javulása - áll a Magyar Orvosi Kamara csütörtökön közleményében. A közlemény előzménye, hogy Mikola István egészségügyi miniszter korábban hangulatkeltésnek titulálta a kórházak, illetve a baleseti ellátásban dolgozók magyar egészségügy állapota miatti tiltakozásait.

[origo]

Korábban:

A Heim Pál kórház is tiltakozik Mikola ellen
2001. október 20.

Külföldi orvosok is csatlakoztak a Mikola elleni lázadáshoz
2001. október 9.

Újabb egészségügyiek a szakminiszter ellen
2001. október 6.

Forrongás az egészségügyben
2001. október 5.

Ajánlat:

Nem vágják újra Az igazi vészhelyzetet
2001. október 24.