Új gyanúsítottak a székesfehérvári maffiaügyben

A Népszabadság információi szerint a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal gyakorlatilag már befejezte a nyomozást a székesfehérvári maffiaügyben. Az elmúlt hetekben több új gyanúsítottat is kihallgatott az ügyészség, akik adatokat szolgáltattak ki a rendőrségi nyilvántartásokból az alvilágnak.

A Székesfehérváron eltussolt büntetőügyek és félrevezetett nyomozások ügyében június 19-én indított nyílt nyomozást a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, miután operatív akciót követően az igazságszolgáltatásba szivárgott bűnözői körről szereztek információt. A tíz éve példátlan esetről Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Péter altábornagy, országos rendőrfőkapitány számolt be. Arról azonban, hogy az eset miért példátlan, államtitokra hivatkozva hallgatnak a hatóságok. A Legfőbb Ügyészség csak annyit árult el, hogy a gyanúsítottak szervezett bűnözői csoportok elleni akciókat hiúsítottak meg, ezekkel összefüggő információkat adtak ki, illetve dezinformálták a hatóságokat a bűnözők tevékenységéről. A büntetőeljárásnak tizennégy gyanúsítottja van. Rendőrök - köztük több magas beosztású is -, volt rendőr, ügyész, ügyészségi nyomozó, büntetés-végrehajtási tiszthelyettes, két ügyvédnő és egy civil személy.

M. Ákos vállalkozó, aki az első "székesfehérvári maffiaper" nyolcadrendű vádlottja volt, és jó barátja a legerősebb fehérvári alvilági szervezet vezetőjének, a jordán származású Abu Mohamednek, az említett per elsőrendű vádlottjának - írja a Népszabadság. Abu csoportjának több tagját védelmi pénzek behajtásával, zsarolással és más súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsították. Első fokon a bíróság valamennyi vádlottat elítélte, ítéletük azonban nem jogerős. A hatóságok kezdettől tagadták, hogy Abu Mohamed információi alapján indítottak volna eljárást az alvilággal összejátszó fehérvári rendőrök és ügyészek ellen. Maga Abu is tagadta, hogy bosszúból - amiért rendőr barátai nem simították el az ügyét és első fokon hat és fél évet kapott - terhelő vallomást tett volna a helyi rendőrség vezetőire és más személyekre is.

Az ügyészségi nyomozóhivatal gyanúsítása szerint Abu barátja, M. Ákos állítólag ügyvédje útján százezer forintot juttatott el az illetékes rendőröknek, hogy ittas vezetési ügyét "rendezzék el", majd egy másik alkalommal 300 ezer forinttal próbálta meg befolyásolni egy orgazdasági ügyben indított nyomozás menetét.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az ügyészségi nyomozók az elmúlt hetekben több olyan hivatalos személyt is gyanúsítottként hallgattak ki, aki tudatosan vagy akarata ellenére adatokat szolgáltatott az alvilágnak a különböző rendőrségi nyilvántartásokból. A lap forrásai szerint az alvilág egyes csoportjai egy, közelmúltban leszerelt rendőrön keresztül léptek kapcsolatba a testület fontos pozícióban lévő tagjaival. A szakemberek szerint a bűnözők egy klasszikusnak mondható beépülési taktikát követtek, és a helyi rendőrök és ügyészek, valamint ügyészségi nyomozók tudatosan - egyesek tudtukon kívül és akaratuk ellenére - együttműködtek velük.

A Népszabadság úgy értesült, az ügyészség harminc napon belül vádemelési javaslattal él valamennyi gyanúsítottal szemben és várhatóan még az idén vádat is emel ellenük.