Kalocsán a szavazójoggal rendelkezők több mint fele írásban is titakozott az ellen, hogy a városban menekülttábor létesüljön. Ennek ellenére a kormány nem tett le a tábor létrehozásának tevéről, tovább folytatódik a helyi laktanya menekültszállássá alakítása.
Kalocsa önkormányzata a lakossági aláírás-gyűjtési akció eredményét figyelembe véve egyhangú határozatban ismételten megerősítette tiltakozását a városban létesítendő menekülttáborral kapcsolatos kormánydöntés ellen - közölte Török Gusztáv Andor polgármester.

A polgármester elmondta: a 14 ezer szavazójoggal rendelkező kalocsai állampolgár közül 8 ezren írásban tiltakoztak az ellen, hogy a városban akár átmenetileg is menekülttábor létesüljön.

A polgármester pénteken elmondta, hogy bár a kormány azt ígérte, hogy csak átmenetileg működne a tábor a városban, az átmenetiség időtartamáról még nem kapott konkrét tájékoztatást az önkormányzat. Az önkormányzat ülésén részt vett a Bevándorlási Hivatal Menekültügyi Főosztályának vezetője, Dobó István, akinek tájékoztatójából kiderült, hogy a laktanyában folytatódik a felújítás, illetve a karbantartás.

A város polgármestere szerint a munkálatok hatósági engedélyek nélkül folynak, ugyanis nem érkezett idáig a polgármesteri hivatalhoz a laktanya átalakításához szükséges kérelem.

A Nemzetbiztonsági Kabinet október eleji döntése értelmében épül a menekülttábor Kalocsán. A kormány tervei szerint európai országokból származó menekülteket helyeznek el ideiglenesen, főként a délszláv háború román, bosnyák, macedón üldözöttjeit, időseket, nőket és gyermekeket.

Végh Zsuzsanna, a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója akkor azt közölte, hogy olyan menekültek kerülnek az új átmeneti befogadó állomásra, akik, a minden menedéket kérőre vonatkozó törvényi előírás alapján, már átestek a kötelező egészségügyi szűrésen, illetve nemzetbiztonsági ellenőrzésen.

Kalocsa lakossága és önkormányzata azonnal tiltakozott a döntés ellen, arra hivatkozva, hogy a város nem alkalmas az ilyen feladat ellátására. Az önkormányzat érvei között többek között az szerepelt, hogy a paksi atomerőműtől Kalocsa mindössze 13 kilométerre található, és a laktanya a belvárosban van.

Korábban:

Pénteken tüntetnek a kalocsaiak a menekülttábor ellen