Egy csapásra eleshet Mahir Cityposter kft., a fővárosi hirdetőoszlopok bérletétől, ha a fővárosi közgyűlés ülése elfogadja a közterületek bérbeadásának új rendjét. A döntés előzménye, hogy szerdán az illetékes bizottság olyan határozatot hozott, amely szerint a kft. nem bérelheti tovább a reklámfelületeket.

Nemcsak az ellenzék, hanem a városvezető SZDSZ is jogellenesnek tartja azt a döntést, amely alapján lényegében kitiltanák a Fidesz közeli Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait Budapest közterületeiről. A városképvédelmi bizottság ugyanis szerdán úgy határozott, hogy nem hosszabbítja meg a céggel a közterület-használati szerződést. Az eddigi szabályozás szerint a főváros ilyen kérdésben hatósági alapon hozhatott döntést, ami azt jelenti, hogy csak akkor utasíthatja el a kérelmet, ha az bármilyen jogszabályt sértene.

Október 24-étől viszont már érvényben van egy olyan szabályozás, amely alapján az önkormányzat tulajdonosi érdekeire hivatkozva bármiféle indoklás nélkül nemet mondhat a közterület-használati engedélyre. Csakhogy ez a rendelkezés nem vonatkozik azokra, akik a jogszabály hatálybalépése előtt nyújtották be kérelmüket. Márpedig a Mahir ügye nyár óta terítéken van, Mégis a testület nemet mondott a beadványra. Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője szerint nem lett volna szabad elutasítani a Mahir kérelmét. A politikus rossz döntésnek tartja a bizottsági határozatot. Bőhm szerint "politikai stichje is van a történteknek, és ez egy ízléstelen megoldás". A bizottság újból napirendre tűzheti a kérdést, vagy a főpolgármester is megfontolhatja azt - mondta a frakcióvezető, aki attól tart, hogy a bizottsági határozat "nyilvánvaló jogsértés".

Endrédy István, a városképvédelmi Bizottság Fidesz-MDF-MKDSZ-es elnöke szakmailag megalapozatlan, jogellenes lépésnek tartja a bizottsági határozatot. Az összes ügyosztály és az építészi iroda semmilyen kivetnivalót nem talált a Mahir kérelmében. Jogilag megalapozatlan a döntés, mert meg kellene indokolni a kérelem elutasítását. Endrédy István szerint a következő, november 8-ai ülésen mindenképpen napirendre kell venni a kérdést. Az elnök trójai falónak tartja azt a kezdeményezést, hogy megpályáztassák azokat a közterületeket, amelyeket most a Mahir hirdetőoszlopai foglalnak el. Ezzel ugyanis "el lehet nyomni egy reklámcéget", hiszen a választás táján, március-április környékén lehetne elbírálni a pályázatokat. Endrédy úgy látja, nem is született érdemi döntés a bizottságban, olyan sok képviselő tartózkodott a szavazástól. Az ellenzéki politikus politikai okokat sejt a háttérben, pedig ismeretei szerint a Mahir már nem az a cég, ami három évvel ezelőtt volt, hiszen többségében külföldi tulajdonú. Reklámcégeket politikai alapon osztályozni, ez évekre veti vissza Magyarországot - véli Endrédy. A politikus valószínűnek tartja, hogy a Mahir pereskedni fog, ám amíg a bíróság meg nem állapítja a bizottsági döntés jogszerűtlenségét, addig elvileg nem kaphat engedélyt a Mahir. Márpedig a bírósági ügyek köztudottan akár évekig is elhúzódnak. Így az országgyűlési és az önkormányzati választások idején sem állhatnának a Mahir hirdetőoszlopai. Endrédy bizalmi válságnak tartja, ami a bizottságban történt. A pályáztatást legfeljebb 2003-ban tartja elképzelhetőnek, addig kell kidolgozni az eljárás jogi hátterét.

Tegnap azonban Ráday Mihály SZDSZ-es és Horváth Gyula MSZP-s bizottsági alelnökök benyújtottak egy javaslatot arról, hogy pályáztatás útján dönthessen a bizottság és a közgyűlés a közterületek bérbeadásáról. Ehhez mindössze a tulajdonos, azaz a közgyűlés hozzájárulása kellene. Az indoklás szerint az önkormányzatnak biztosítania kell a közterületeken a városkép, a közrend, a közbiztonság, a környezet és a köztisztaság védelmét. Ezeknek a kötelezettségeknek az önkormányzat csak akkor tud megfelelni, ha a közterületek használatáról elsősorban mint tulajdonos dönthet.

Horváth Gyula, a bizottság szocialista alelnöke szerint nem politikai okokból kellett elutasítani a Mahir kérelmét, hanem azért, mert augusztusban született egy olyan döntés, amiről később kiderült, hogy érvénytelen, és ezt vissza kellett vonni. Horváth Gyula úgy látja, a Mahirnak újabb kérelmet kellene benyújtania, amit a bizottság már tulajdonosi hatáskörben bírálhatna el. "Olyan csapdahelyzetbe kormányoztuk magunkat, amiből nagyon nehéz kikeveredni" - kommentálta a történteket Horváth Gyula.

Korábban:

Titkolja adatait a Mahir Cityposter