Hétfő délelőtt találkozik egymással Szájer József, a Fidesz és Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője. Nagy mindössze egy témát kíván felvetni: az MSZP népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban kéri Szájer állásfoglalását. A Fidesz frakcióvezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy emellett a kétharmados törvények módosításáról is szót ejtene.

A Szájer-Nagy találkozóra hétfőn 11 órakor kerül sor a Fidesz frakcióvezetőjének irodájában. Nagy Sándor az [origo]-nak azt mondta: ő csak egy témát kíván felvetni a megbeszélésen. Arra vár választ, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan a Fidesz frakcióvezetője támogatja-e a szocialisták népszavazási kezdeményezését.

Az MSZP négy kérdést vetne fel a népszavazási kérdőíven: a sorkatonai szolgálat eltörlését, a munka törvénykönyvében rögzített heti két pihenőnap biztosítását, a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított nyugdíjemelések ügyét, valamint a középfokú oktatásban az ingyenes állami nyelvvizsga biztosítását.

Nagy közölte: erre az egy kérdésre vár választ, ezen túlmenően semmilyen elvárása nincs a találkozóval szemben. Szájer azonban korábban azt mondta, hogy szeretne másról is egyeztetni, például az ország európai integrációját elősegítő kétharmados törvények módosításáról és a kisebb parlamentről. Ez utóbbival kapcsolatban Nagy csak annyit mondott az [origo]-nak: a témát felvetni "még viccnek is rossz lenne". "Egy ilyen javaslatot a kormányzati ciklus elején illik felvetni, nem a választások előtt. Magát az ötletet mindig is szorgalmaztuk, de sosem volt foganatja" - tette hozzá.

A találkozót hosszas egyeztetés és huzavona előzte meg. Eredetileg Medgyessy Péter, a szocialisták kormányfő-jelöltje akart találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy az amerikai terrortámadással kapcsolatban az összefogásról beszéljenek. Orbán azonban Pokorni Zoltánt kérte meg, hogy "álljon Medgyessy úr rendelkezésére". A Fidesz elnöke azonban úgy ítélte meg, hogy neki az MSZP elnöke, Kovács László a partnere. Kovács közölte: kész egyeztetni, ugyanakkor azt mondta, hogy frakcióvezetői szinten Nagy Sándor is találkozna Szájer Józseffel. A Pokorni-Kovács találkozónak még nincs konkrét időpontja.

[origo]

Korábban:

Pokorni-Kovács találkozó készül

Szájer hajlandó találkozni Naggyal