Elvehetik Terry Black gyerekét

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter kivizsgáltatja, hogyan fogadhatott örökbe egy gyereket Terry Black, az ismert transzvesztita. A Fővárosi Főügyészség óvást nyújtott be, így az örökbefogadási eljárást felfüggesztették. A minisztérium egyik munkatársa az [origo]-nak azt mondta: nagy az esélye annak, hogy visszavonják az engedélyt. Terry Black azt állítja: az örökbeadó szülők pénzt kértek tőle a gyerekért.

A Terry Black néven híressé vált transzvesztita előadóművész három hete nevel egy újszülött kisfiút, Danit. Magyarországon ő az első transzvesztita, akinek a gyámhatóság engedélyezte az örökbefogadást. Terry Black úgynevezett nyílt örökbefogadási eljárás keretében kívánja a gyermeket örökbe fogadni. Ez azt jelenti, hogy a vér szerinti szülő és az örökbe fogadni szándékozó ismerik egymást.

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter szerint ez az eset annak a jele, hogy a fővárosi gyermekvédelem súlyos problémákkal küzd. A miniszter vizsgálatot indított annak kiderítésére, körültekintően jártak-e a hivatalos szervek az engedély megadásakor. Rozsdi Tamás, a minisztérium sajtóosztályának vezetője az [origo]-nak elmondta: több civil szervezet és magánember is panaszt emelt az ügyben. "Egyelőre nem bírálja felül a minisztérium a döntést, hanem előbb felettes szervként tájékozódik a kérdésben" - közölte Rozsdi. Hozzátette: a gyermekek védelméről szóló New York-i egyezmény kimondja, hogy a gyermekek érdeke mindenek felett áll, és ezt a magyar jogszabályok - például a gyermekvédelmi és a családvédelmi törvény - is érvényesítik. A vizsgálat arra irányul, hogy a mostani döntés nem mond-e ellent a jogszabályoknak.

A GYIVI szerint nem dönthet a minisztérium

Magyarországon a területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat foglal állást abban a kérdésben, alkalmas-e a jelentkező az örökbefogadásra. Megnézik, van-e rendszeres jövedelme, lakása, adottak-e a feltételek egy gyermek felneveléséhez, illetve hogy a jelölt alkalmas-e szellemileg, erkölcsileg a nevelésre. Ha a szakszolgálat szerint az illető alkalmas, a gyámhivataltól lényegében már automatikusan megkapja az engedélyt.

Molnár László, a főváros Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatának igazgatója az [origo]-nak azt mondta, hogy Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében nem szabad különbséget tenni sem a különböző politikai, ideológiai elkötelezettségű, vallási hovatartozású, sem az eltérő szexuális beállítottságú emberek között. Így kell eljárnia a szolgálatnak akkor is, amikor gyermekek örökbefogadásáról kell döntenie.

"Terry Blacket a pszichológus-szakértők alkalmasnak találták a feladatra. A döntés jogszerűségét egyetlen intézmény, az ügyészség vitathatja, de az is csak a formai hibákat kifogásolhatja, szakmailag nem bírálhatja felül a Gyermekvédelmi Szakszolgálat határozatát" - állítja Molnár. Az igazgató nem érti, ezúttal mit kíván megvizsgálni a miniszter, hiszen a múltban kaptak már gyerekeket vak házaspárok is, és abban is biztos, hogy az elmúlt évtizedekben olyan emberek is örökbe fogadhattak gyerekeket Magyarországon, akik esetleg melegek voltak, csak nem vállalták nyilvánosan a másságukat.

A Szociális és Családügyi Minisztérium egyik munkatársa ugyanakkor úgy gondolja, hogy a törvény azon paragrafusa, miszerint olyannak adható örökbe gyerek, aki biztosítja a gyermek harmonikus lelki, szellemi fejlődését,  nem feltétlenül vonatkozik egy transzvesztitára. "Aki vak, az sem kap jogosítványt" - mondta. Szerinte jelen esetben a gyermek érdekeibe ütközik a döntés, ezért valószínű, hogy visszavonják az engedélyt. Hozzátette: az sem mellékes körülmény, hogy míg mások éveket várnak, hogy örökbefogadhassanak egy gyermeket, Terry Black esetében pár hét alatt megszületett a döntés.

Terry Black: pénzt kértek tőle a gyerekért

"Nincs joga a miniszternek visszavonni a döntést. Három hónapja emelkedett jogerőre a döntés, hogy örökbe fogadhatom a Danikát. Egy hét múlva dől el, véglegesen nálam maradhat-e. Azonban nincs az az orvos vagy pszichiáter, aki azt mondja, hogy ez a gyerek nincs jól ellátva" - mondta Terry Black, eredeti nevén Rácz Károly az [origo]-nak. Hozzátette: neki ne beszéljen egy olyan miniszter a családról, "aki öregek otthonába dugta az anyját". "Az én édesapám és édesanyám nem adják oda az unokájukat" - közölte.

"Biztosítom Harrach miniszter urat, hogy le kell mondania" - mondja Terry Black. Azt állítja: az örökbeadó szülők 3,7 millió forintot kértek tőle a gyerekért. Erről az RTL Klub híradójában egy rejtett kamerás felvételt is bemutattak. Terry Black elmondta az [origo]-nak, hogy közzé teszi azokat a bizonyítékokat (magnó és videó felvételek), amelyek bizonyítják, pénzt kértek tőle a gyermekért. A szülőknek állítólag lakásra kellett volna a pénz. Terry Black azonban nem adott pénzt; hivatalos úton történt meg az örökbefogadás.

A transzvesztita felvételekkel kívánja bizonyítani: pénzt akartak tőle a gyermekért

Jogilag a gyámhivatal az illetékes

Az örökbefogadási eljárás két részből áll. Először egy elvi hatósági engedélyt adnak ki, amely két évig érvényes. Ennek megszerzése előtt a gyámhatóság környezettanulmányt végez, beszél a jelölttel, majd ez alapján állapítja meg, alkalmas-e örökbefogadónak az illető - mondta az [origo]-nak Kárpáti József ügyvéd. Közben újabb szigorú vizsgálatokat végeznek, ismét készítenek környezettanulmányt, és a tapasztalatok alapján adják ki a tényleges, végleges örökbefogadási engedélyt. A döntés ellen a fővárosi gyámhivatalhoz lehet fellebbezni.

Terry Black állítása szerint egy hét múlva dönt a végleges örökbefogadási engedélyről a gyámhatóság.

A felettes szerv, azaz a fővárosi gyámhivatal - ha úgy érzi, jogszabály sérült - megfelelő határidőn belül intézkedhet, és új eljárásra kötelezheti a területi gyámhatóságot. A minisztérium mint a fővárosi gyámhivatal felettes szerve, az ügyvéd szerint utasíthat új eljárásra, ám a döntést ismételten a fővárosi gyámhivatal hozza meg, nem a minisztérium.

A Fővárosi Főügyészség óvást nyújtott be

Az örökbefogadási eljárás pedig a XVI. kerületi gyámhivatal előtt folyik. A XVI. kerületi gyámhivatal az örökbefogadási eljárást felfüggesztette, mert a Fővárosi Főügyészség óvást nyújtott be a transzvesztita művész örökbefogadásra való alkalmasságáról hozott gyámhivatali határozat ellen.

Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek azt mondta: az óvást azért nyújtották be, mert a személyi és vagyoni körülmények további tisztázásra szorulnak. Ha a gyámhivatal az óvást alaposnak tartja, akkor a törvénysértő határozatot nyolc napon belül köteles hatályon kívül helyezni. Amennyiben a gyámhivatal az óvással nem ért egyet, a kifogásolt iratokat az óvással és észrevételekkel együtt nyolc napon belül kell felettes szervéhez továbbítania.

Kapcsándi Dóra, Lukács Zsolt

Harmadikként Európában - a Pride.hu írása

Terry Black és a gyerek?! - Fórum az [origo]-n