A Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden jogerősen 15, illetve 13 és fél éves fegyházbüntetésre ítélte azt a huszonéves testvérpárt, akik 1999. május 23-án a fővárosban tőrökkel felfegyverkezve rátámadtak a Bólyai János Katonai és Műszaki Főiskola őrszemélyzetére. A fiatalemberek két katonát életveszélyesen, egyet pedig súlyosan megsebesítettek.

Az első fokon eljáró Főváros Bíróság ez év márciusi ítéletét jogerőre emelve a Legfelsőbb Bíróság előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés kísérletének bűntettében mondta ki bűnösnek Lantai Lászlót és Lantai Balázst, akik cselekményük minősítése alapján akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphattak volna.

Az ítélet szerint a 26, illetve 23 éves testvérek - akik közül a fiatalabbik maga is a Bólyai főiskolán végzett - azért támadták meg a IX. kerületi, Üllői út 135. szám alatti katonai objektumot, hogy lőfegyvereket szerezzenek és azokat eladva, illetve azokkal pénzintézeti rablásokat végrehajtva pénzt szerezzenek.

A LB jogerős határozatának szóbeli indoklásában komolytalannak nevezte azt az eljárás során felvetődött vádlotti védekezést, hogy a testvérpár a koszovói albánok védelmében akart a Balkánon harcolni és ehhez lett volna szükség lőfegyverekre.

- De még ha igaz lenne is, ez akkor sem lehet enyhítő körülmény - fűzte hozzá a bíró. Az elsőfokú ítélettel egybehangzóan azt a védekezést sem fogadta el, hogy a vádlottak nem akarták áldozataikat sem megölni, sem megsebesíteni, csupán lefegyverezni és harcképtelenné tenni.

A bíróság megállapítása szerint a testvérpár éjjel kommandós ruhában, álarcban, tőrökkel felfegyverkezve a kerítésen át bemászott a katonai objektum területére. Órákig vártak a mozgó járőrre, de mivel az nem jött, hajnalban behatoltak az épületbe. Ott verekedni, dulakodni kezdtek az útjukba kerülő katonákkal; mellbe döfték az ügyeletes tiszt helyettesét, nyakon szúrtak egy kapus-szolgálatot ellátó honvédet és többször mellbe szúrtak egy zászlóst, mert nem akarta átadni annak a páncélszekrénynek a kulcsát, ahol a kapusszolgálat fegyvereit tárolták. A támadókat az ügyeletes tiszt fékezte meg több pisztolylövéssel, kezén és lábán is eltalálta az egyik testvért. A két fiatalembert a helyszínen elfogták a kiérkező rendőrök.

A kedden jogerőre emelt elsőfokú ítélet szóbeli indoklásakor elhangzott: a vádlottak eltervezték a támadás helyét, időpontját, beszerezték a szükséges eszközöket, illetve megfogalmazták a célt. A vádlottak az életelleni cselekményeknél nem voltak önvédelmi helyzetben, és azon védekezésük sem fogadható el, hogy pánikhelyzetbe kerültek. Pánikhelyzetbe legfeljebb a megtámadott őrök kerülhettek, a testvérpárnak mindvégig megvolt a lehetősége arra, hogy leállítsa támadását.

A márciusban kihirdetett elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, az ügyvédek enyhítésért fellebbeztek. A LB azonban a vád és a védelem indítványát egyaránt elutasította.

- Tettét következetesen, nagyfokú gátlástalansággal, embertelenséggel hajtotta végre a testvérpár. Jellemző, hogy a katonákkal való dulakodás közben egyikük odaszólt a társának: Öld meg, Laca! - érvelt a LB bírája. Ugyanakkor azt is megjegyezte: a többszörösen minősülő ölési cselekmény kísérleti szakban maradt, és végeredményben nem lett halálos áldozata az esetnek, így a 15, illetve 13 és fél éves fegyházbüntetések súlyosítása nem indokolt.