Az Alkotmánybíróság hétfői ülésén tárgyalja a lex Répássyként ismertté vált, még ki nem hirdetett törvényt, melynek normaszövegét Mádl Ferenc köztársasági elnök több ponton alkotmányellenesnek találta.

Az Alkotmánybíróság (AB) hétfői teljes ülésén tárgyalja a Polgári törvénykönyv módosításáról szóló, lex Répássyként ismertté vált, még ki nem hirdetett törvényt.

A normaszöveget Mádl Ferenc köztársasági elnök több ponton alkotmányellenesnek találta, ezért a május 30-án kihirdetésre megküldött törvényt nem írta alá, hanem véleményezésre megküldte a testületnek.

Az államfő álláspontja szerint a Polgári törvénykönyv újonnan megállapított, válaszadásra vonatkozó rendelkezései a személyhez fűződő jogok védelme érdekében, az elérni kívánt célhoz képest aránytalanul korlátozzák a sajtószabadságot, azon belül is a szerkesztés szabadságát.

Az alkotmánybírók folytatják az Országos Választási Bizottságnak az MSZP népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban hozott határozata ellen benyújtott kifogás tárgyalását.

Korábban:

Jövő héttől vizsgálja a lex Répássyt az Alkotmánybíróság