Mécs Imre (SZDSZ) szerint felheccelt szélsőjobbosok és nem 56-osok fütyülték ki a november 4-ei ünnepségen az SZDSZ és az MSZP politikusait. A kormányt képviselő Dávid Ibolya a helyszínen a botrányt okozók egyikét nyugtatgatta, később a parlamentben azt közölte, hogy az SZDSZ-MSZP szövetség miatt került sor a szabad demokrata politikusok kifütyülésére.

Mécs Imre szabad demokrata képviselő hétfőn parlamenti felszólalásában kifogásolta, hogy Demszky Gábor főpolgármesterrel és Kovács László MSZP-elnökkel együtt kifütyülték a Nemzeti Pantheon 21. parcellájában tartott november 4-ei megemlékezésen, ráadásul a kormány jelenlévő tagjai sem léptek fel a botrányt okozók ellen.

A kormány nevében Dávid Ibolya igazságügy-miniszter válaszolt. Közölte, hogy amiatt fütyülhették ki az 1956-os cselekedetei miatt halálra ítélt Mécset, mert pártja, amelyik a rendszerváltás előtt a legélesebben antikommunista volt, időközben az MSZP szövetségese lett.

Dávid Ibolya elmondta, hogy az ünnepség végén beszélgetett a bekiabálók egyikével. A beszélgetésből számára kiderült, hogy nem Mécs Imrének szólt a fütty és a "gyilkosok", valamint a "menjetek haza" bekiabálás, hanem a pártszövetségnek.

Mécs Imre az [origo]-nak elmondta, hogy szerinte nem 56-osok, hanem felheccelt szélsőjobbosok okoztak botrányt november 4-én. Mécs elmondta, hogy elkeserítette a miniszter asszony válasza, elvárta volna tőle, hogy tegyen valamit a bekiabálások ellen.

[origo]

Korábban:

Füttykoncert a megemlékezésen