A kormány nem tartotta be a korábban gyakorta hangoztatott határidőket. De a többszöri határidő-módosítást követően sem lehet arra számítani, hogy az érintett településeken valamennyi ingatlant még idén helyreállítják vagy újjáépítik.

A Tisza menti települések lakói értetlenül és csalódottan fogadják, miért nem tartotta be a kormány a korábban gyakorta hangoztatott határidőket. Többszöri határidő-módosítást követően már csak reménykedhetnek, hogy ez évben még beköltözhetnek új otthonukba. Mára világossá vált az is, hogy az ígéretek ellenére nem számíthatnak az érintett településeken arra sem, hogy valamennyi ingatlant még idén újjáépítenek, illetve helyreállítanak.

"Végső stádiumába érkezett az árvízben megsemmisült és megrongálódott házak helyreállítása" - jelentette ki Bakondi György. A helyreállítási és újjáépítési tárcaközi bizottság elnöke éppen egy hónappal azt követően jelentette be mindezt, hogy a kormány - legutóbbi - ígéreteinek megfelelően minden károsult otthonának el kellett volna készülnie. Pedig már szeptember 30. sem az első időpont volt.

Pintér Sándor belügyminiszter március 11-én egyértelműen kijelentette: a nyár végére valamennyi összedőlt háznak állnia kell. Igaz, akkor a nagyobb visszhangot nem a megnevezett dátum, sokkal inkább az váltotta ki, hogy a belügyminiszter felvetette: nem biztos, hogy minden ház ugyanazon a helyen épülhet fel.

A több hónapos csúszást eredményező késlekedések már a helyreállítás legelején megmutatkoztak. Március 23-án kiderült: zökkenőkkel halad a bontás, s éppen a helyiek számára érthetetlen központi intézkedések miatt. Bár előírták, hogy a munkálatokat csak statikusok segítségével és tűzoltók jelenlétében végezhetik, felsőbb utasításra mégis levezényelték a tűzoltókat.

Korábban:

Pintér: karácsonyra minden árvízkárosultnak lesz otthona