A Családsegítő Központ munkatársai figyeltek fel arra Marcaliban, hogy egyre több felnőttnek okoz problémát a számlák elolvasása, a nevük aláírása. A családsegítő ezért tanfolyamot szervezett az írástudatlanság csökkentése érdekében.

Marcaliban jelenleg 12 személy vesz részt az első tanfolyamon, amelyen újra megtanulnak írni-olvasni. Ezek az emberek az évek során annyira ritkán használták az iskolában tanultakat, hogy mára elfelejtették azt is, hogyan kell leírni a saját nevüket. Ezenkívül komoly problémát okoz nekik elolvasni a buszok menetrendjét, és az orvos rendelési idejét - mivel a számokra sem emlékeznek már.

Az analfabetizmus problémájára Marcaliban a Családsegítő Központ munkatársai figyeltek fel, mert egyre többször fordult elő, hogy a gondozott családok tőlük kértek segítséget a hivatalos iratok kitöltésében, illetve nem reagáltak a leveleikre, hiszen nem tudták elolvasni őket. A Családsegítő Központ ezért pályázati pénzből iskolán kívüli tanfolyamot indított, ahol két gyógypedagógus tanítja újra írni-olvasni a 40-50 éves embereket. Orbán Andrea, a Családsegítő Központ vezetőhelyettese az [origo]-nak elmondta, hogy anyagi okok miatt egyelőre nem valószínű, hogy további tanfolyam is indul, pedig szükség lenne rá. A jelenlegi tanfolyamon részt vevők elsősorban közhasznú munkások vagy munkanélküliek. Orbán Andrea elmondta, hogy legalább azt szeretnék elérni, hogy - a tanfolyam elvégeztével - a jövőben ne lehessen becsapni ezeket az embereket a boltokban és újra le tudják írni a saját nevüket.

[origo]