Az LRI vezetése annak ellenére folytatná a tárgyalásokat a légügyi szakszervezettel, hogy a légiirányítók a tárgyalások lezárása előtt bejelentették, sztrájkra készülnek. A szakszervezet közgyűlése ugyanis hétfőn támogatta, hogy az érdekképviselet sztrájkot hirdessen, ha az LRI-vel folytatott további egyeztetéseken sem születik megállapodás.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete (MLSZSZ) közgyűlése hétfő reggel egyhangúlag támogatta, hogy az érdekképviselet sztrájkot hirdessen, ha továbbra sem születik megállapodás a munkáltatóval folytatott tárgyalásokon - közölte Metes György, a szakszervezet elnöke az [origo]-val. A szakszervezet azért hívta össze a közgyűlést, mert elégedetlen volt az október 31-én tartott tárgyalások eredményével. Az LRI vezetése a bejelentés ellenére is hajlandó folytatni a tárgyalásokat.

A szakszervezet és a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) képviselői szerdán folytatják egyeztetésüket, miután a múlt hét szerdai egyeztetés eredménytelenül zárult. A LRI részéről Péterffy Gábor úgy nyilatkozott, hogy egy témában értek el előrelépést.

A szakszervezet elnökétől megtudtuk, hogy akár már a tárgyalások menete alatt is hirdethetnek figyelmezető sztrájkot, ha nem elégedettek a tárgyalások menetével. Egy két órás figyelmeztető sztrájk alatt a munkavállalók bemennének munkahelyükre, ahol minimális közszolgálati feladatokat elvégeznének. Ilyen például a mentőhelikopter irányítása.

Az egyeztetetésre azért van szükség, mert a szakszervezet elégedetlen azzal, ahogy az LRI átszervezése folyik, és hogy ennek menetébe nem vonják be a dolgozókat. A közlekedési tárca terve szerint a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság megszűnik, és utána két új társaság létrehozását tervezik, ezek a Budapest Airport Rt. és a HungaroControll. A tárgyalásokról a szakszervezetek eddig semmilyen információt nem kaptak.

Múlt hét szerdán összesen négy témában ült le egyeztetni a két fél, de ebből csak két témát tudtak tárgyalni, ezért megállapodtak, hogy újra tárgyalóasztalhoz ülnek. A négy témából egyben értek el eredményt. Ennek alapján az LRI vállalja, hogy a dolgozóknak beszámol arról, milyen körülmények várják őket az újonnan alakuló munkahelyükön. A másik problémás kérdés a bérek rendezése. A szakszervezet sérelmezi, hogy a légiirányítók bérét folyósító nemzetközi szervezettől az LRI-hez folyó pénz egy része elfolyik, és állításuk szerint a cég nem kizárólag arra fordítja, amire kellene. Most az LRI vezetése vállalta, hogy értesíti a dolgozókat a pénzek sorsáról. A légügyi igazgatóság tagadta, hogy szabálytalanul, pazarlóan gazdálkodtak volna.

Metes Györgytől megtudtuk, hogy a szakszervezet közgyűlése egyhangúlag támogatta azt is, hogy szervezetük csatlakozzon a Liga szakszervezeti csoporthoz.

[origo]

Korábban:

A szakszervezet elégedetlen az LRI ajánlataival