A már megszűnt Napi Magyarország volt főszerkesztőjét és két egykori újságíróját azzal vádolják, hogy egy fegyverkereskedelmi ügylet megszellőztetése miatt üzleti titkot sértettek. Emiatt az egyik fél elállt az üzlettől, és így mintegy tízmillió forintos kár keletkezett.

Az ügyészség egy fegyverkereskedelmi ügylet megszellőztetése nyomán üzleti titok megsértésével vádol három újságírót és pénzbüntetés kiszabását indítványozza abban a büntetőperben, amely kedden kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB).

A vádindítvány szerint az azóta már megszűnt Napi Magyarország című napilap két újságírója ismeretlen személytől tudomást szerzett egy Bulgáriába irányuló aknavető-üzletről. Tavaly január 27-én, majd február 5-én cikket írtak az ügyletről, illetve az exportengedélyezés kapcsán keletkezett iratból részletek közöltek, anélkül, hogy az ehhez szükséges külön engedéllyel rendelkeztek volna.

A vádindítvány tartalmazza azt is, hogy a két cikk következtében a bolgár partner elállt a további üzlettől, így a magyarországi cégnek mintegy tízmillió forintos vagyoni hátránya keletkezett.

A cikkek nyomán az ügyészség a Napi Magyarország volt főszerkesztőjét és két egykori újságíróját üzleti titok megsértésével vádolja.

Tavaly a Postabank VIP-listájának nyilvánosságra hozatala miatt folytak büntetőeljárások újságírók ellen, melyek során házkutatást is tartottak a Világgazdaság című napilap szerkesztőségében, illetve főszerkesztőjének és egyik újságírójának lakásán.

A nyomozóhatóságok akkor banktitok megsértésével gyanúsították a sajtó munkatársait. Az ügyészség ez alapján vádat emelt a Világgazdaság főszerkesztője és két kollégája ellen, ám utóbb a bíróság előtt ejtette a vádat. Az ügyészség akkor azzal indokolta a vádelejtést, hogy a megvádolt személyek nem lehetnek a bűncselekmény alanyai. Vagyis újságíró tevékenysége gyakorlása során nem követheti el a banktitoksértés bűncselekményét, hiszen nem az ő kötelessége őrizni a banktitkot.

A Napi Magyarország és az Élet és Irodalom öt újságírója esetében a VIP-lista közlése nyomán indult büntetőeljárásokat megrovással zárta le az ügyészség, azzal, hogy cselekményük társadalmi veszélyessége igen csekély.