Jelentősen enyhített az ügyészség a Várhegyi-perben

Már csak felfüggesztett börtönbüntetést javasol az ügyészség Várhegyi Attilának, a Fidesz választmányi elnökének. A vádhatóság szerint ugyanis nem bizonyítható, hogy szándékosan okozott 190 milliós kárt Szolnok városának, így nem hűtlen, csak hanyag kezelést követett el. A korábbi tárgyalásokon lefolytatott bizonyítási eljárás alapján enyhítették a vádat - mondta a főügyészhelyettes.

A bíróság már hónapokkal ezelőtt felhívta az ügyészség figyelmét, hogy a Várhegyi-perben szakmai okokból változtatni kell a vádiraton – jelentette ki a Pest megyei helyettes főügyész, Csecserics István az [origo]-nak, aki elmagyarázta: a korábbi tárgyalásokon lefolytatott bizonyítási eljárás alapján enyhítette az ügyészség a vádat. A bizonyítékok ugyanis csak a módosított vádirat bizonyítását teszik lehetővé – mondta a Csecserics István, aki szerint a vádirat módosítása, enyhítése mindennapos eset, és a jelen esetben is csupán szakmai okokból jártak el.

A Várhegyi Attila kultuszminisztériumi politikai államtitkár és kilenc társa ellen folyó büntetőperben az ügyészség a Pest megyei Bíróságon szerdán előadott perbeszédében nyolc vádlottnak felmentést indítványozott, Várhegyi Attila és a másodrendű vádlott Simó József esetében pedig jelentősen enyhítette a vádakat és felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést javasolt.

Az eredeti vádirat szerint Várhegyi Attila szolnoki polgármesterként az 1994-es önkormányzati választások kampányához szerzett pénzt magának, illetve a helyi Fidesznek. Mintegy 1,3 millió forintot kapott ottani cégektől, a következő évben pedig belvárosi telkeket adott el áron alul, részben olyan cégnek, amely támogatta kampányát. Az eredeti vádirat alapján az önkormányzatot ért kár mintegy 190 millió forint.

A szerdán bejelentett vádmódosítás szerint Várhegyi Attila esetében az ingatlan-ügylet kapcsán nem bizonyítható szándékosság, csupán gondatlanság, így ellene a korábbi hűtlen kezelés helyett az enyhébben minősülő hanyag kezelés a vád. A vesztegetési cselekmény Várhegyi Attila esetében az ügyészség korábbi álláspontja szerint hatrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által, egy esetben kötelességszegéssel elkövetettnek minősült. A szerdai perbeszéd szerint azonban már csak egyrendbeli vezető beosztású személy által elkövetett esetről van szó, így a volt szolnoki polgármesternek felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést indítványozott az ügyész.

[origo]