Szerdán folytatódott a Gazdasági Kollégiumban az MSZP - Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) közötti ingatlanper. Összesen 18 vitatott ingatlanról van szó, amelyekkel kapcsolatban tovább folytatódik a tulajdonlapok beszerzése, felkutatása. A per jövőre folytatódik.

A pártingatlanok rendezéséről szóló törvény szerint minden parlamentbe jutott párt ingyen használhat ötezer négyzetméternyi állami irodát. Az MSZP viszont ennél jóval többet örökölt a rendszerváltozáskor az MSZMP-től. A jogszabály szerint a többletet le kellett adnia. Előbb azonban egy tételes lista összeállítására és azon minden olyan ingatlan feltüntetésére kötelezték, amelyre annak idején használati jogot szerzett - függetlenül attól, hogy ténylegesen használta-e.

A listáról lemaradt néhány ingatlan, és a párt csupán a határidő lejárta után egészítette ki azokkal. A KVI szerint viszont a törvény nem adott lehetőséget a hiánypótlás elfogadására, és ezen ingatlanok területét le kell vonni az említett ötezer négyzetméteres kvótából. Sőt újabb csökkentésre is szükség volt, mert a párt az átadásra előírt határidőt sem minden esetben tartotta be. Mindezek után a KVI csupán 450 négyzetméternyi iroda átadásáról lett volna hajlandó szerződést kötni, az MSZP ellenben 29 darab, összesen ötezer négyzetméternyi ingatlanra nyújtott be igényt. A párt így pert indított, és kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg: annak ellenére is jogszerűen használja a vitatott irodákat, hogy a KVI nem kötött vele szerződést erről. A KVI viszont a párt kilakoltatása érdekében indított eljárást, és kártérítést is fizettetne vele.

Jelenleg 18 ingatlanról folyik a vita. 14-ről azt állítja a KVI, hogy nem jelentették be őket határidőre. Az MSZP szerint viszont ezeket az ingatlanokat a törvény hatálybalépésekor már nem használták, azokat leadták a KVI-nek, így nem is kellett ezeket bejelenteniük. Egy ingatlanról azt állítja a KVI, hogy nem felel meg a törvényi feltételeknek. A törvény szerint olyan ingatlanokat lehet igényelni, amelyek irodarendeltetésére alkalmasak, az illető párt azokat 2000. augusztus 23-án még használta és a kvótába belefér. A nyírbátori vitatott ingatlant azonban a KVI szerint nem az MSZP, hanem a Bátor Autósiskola használta és használja. Ezt az MSZP tagadja.

Egy békéscsabai ingatlant a KVI szerint az MSZP egy nyugdíjasháznak adott át, így szintén nem illeti meg már őket. Az MSZP viszont azt állítja, hogy a KVI négy éve tud arról, hogy a nyugdíjasokat beengedik a pártházba, és eddig nem volt kifogásuk ez ellen, abba így lényegében beleegyeztek.

Egy veszprémi ingatlannal kapcsolatban az képezi a vita tárgyát, hogy a KVI szerint nem megfelelő műszaki állapotban adta azt át a párt. Egy fehérgyarmati ingatlan használati joga pedig azért kétséges, mert eredetileg egy másikat akart helyette az MSZP, arról azonban vita folyt a KVI és az adott önkormányzat között. Ezután kérte helyette a fehérgyarmati irodát, a KVI szerint azonban utólag nem lehet módosítani.

Az eljárást lefolytató bírónő utasította a feleket, hogy 45 napon belül nyújtsák be a szükséges bizonyítékokat az ingatlanokkal kapcsolatban, elsősorban a tulajdonlapokat, átadás-átvételről szóló szerződéseket, illetve olyan iratokat, amik bizonyítják, kik használják az ingatlanokat. A per 2002. március 20-án folytatódik.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

Felfüggesztették az állam kontra MSZP pert