Évente 10 és 100 millió forint kárt okoznak a Magyar Postának az alkalmazottakat érő támadások.De jóval súlyosabb károkat okoznak a Postának a saját dolgozóik által elkövetett házon belüli lopások.

Évente 10 és 100 millió forint kárt okoznak a Magyar Postának az alkalmazottakat érő támadások, amelyek során csak nagyon ritkán sérül meg a kézbesítő - tudta meg a Magyar Hírlap. A pénzes postásokat leggyakrabban a főváros peremkerületeiben és annak környékén próbálják megtámadni a rablók. Előfordul, hogy ezeken a helyeken emiatt még a nyugdíjfizetés is késik pár napot. De jóval súlyosabb károkat okoznak a Postának a saját dolgozóik által elkövetett házon belüli lopások. A posta évente 300-500 millió forintot költ dolgozói védelmére

Budapesten és környezetében évi 10 és 100 millió forint közötti összegű kár éri a Postát az alkalmazottak megtámadása és kifosztása miatt - nyilatkozta Vidus Tibor, a Magyar Posta Rt. biztonsági igazgatója. 1997-ben a fővárosban és környékén 34 kézbesítőt ért támadás, ebben az évben eddig 15 alkalmazottat támadtak meg. Az atrocitások leggyakoribb színterei a peremkerületek, az idén a legtöbb eset Pestszentlőrincen történt, öt alkalommal. A támadások nagyon ritkán okoznak személyi sérülést, inkább anyagi kárral járnak. Általában fegyverrel kényszerítik a postásokat a pénz vagy táskájuk átadására.

Egyébként a Magyar Posta évente mintegy 300-500 millió forintot fordít dolgozóinak védelmére Budapest és térségében. Ezt az összeget főként a szakelőadók által megtartott biztonsági oktatásokra, az objektumok biztonságtechnikai felszerelésére és üzemeltetésére, a munkafeltételek biztonságosabbá tételére fordítják. Minden kézbesítőt felszereltek technikai eszközökkel, amelyekkel saját magát és táskája tartalmát védheti. A személyi és a vagyonvédelmet szolgáló eszközök köre üzleti titok - közölte Vidus.

A kézbesítők szerint a legnagyobb védelmet a lakossággal kiépített jó kapcsolat biztosíthatja. Az évek óta azonos helyen dolgozók személy szerint ismerik az ott lakókat, kiszűrhetik a gyanús, ismeretlen alakokat, vészhelyzet esetén még menedékre is lelhetnek.Németh Györgyné postavezető szerint a lakosságnak igen nagy a bizalma a postásokban és sajnos ezt sok bűnöző ki is használja.

A rablásokon kívül a kézbesítőknek - a II. és XII. kerületi postahely tájékoztatása szerint - ebben az évben 18 esetben okoztak kutyák sérülést a budai zöldövezetben, közülük is a motoros kézbesítőket részesítik előnyben az ebek.

A posták elleni támadások száma az utóbbi időben csökkent, vélhetően a bevezetett biztonsági előírásoknak köszönhetően. A felvételi munkahelyeken dolgozók csak meghatározott, kisebb összeget tarthatnak maguknál, a széfek pedig időzárasak.

Az atrocitások miatti pályaelhagyás nem jellemző a postásoknál - válaszolták több kerületi hivatalban. Előfordul azonban, hogy a munkavállalókat a pályaelhagyás mérlegelésénél befolyásolja az őt vagy munkatársát ért támadás.

A rendőrség járőrei, a polgárőr-szervezetek tagjai azzal tudják segíteni a postások biztonságát, hogy gyakrabban jelennek meg a posta környezetében, biztosítják a járatkezelés, a kézbesítés folyamatát - mondta Vidus Tibor. A betörések megelőzése és megakadályozása érdekében rendszeresen ellenőrzik a postai objektumokat éjszaka és munkaszüneti napokon.

Figyelemmel kísérik az egyesített kézbesítők, külterületi kezelők tevékenységét, kiemelten a nyugdíjfizetési időszakban, amely most már nem egy napra esik.

A Nyugdíjfolyósító Intézetet nem éri kár, ha a postástól elrabolják a nyugdíjakat, mivel az átutalt pénzekről már a Postának kell gondoskodnia.

Egyébként a Postán a belső elkövetők lényegesen nagyobb kárt okoznak, mint a külső támadások. Évek óta problémákat okoz, hogy a minimálbér körüli bérek nem jelentenek túl nagy vonzerőt. Sokan nem értik meg, hogy a pénz itt munkaeszköz, és többféleképpen is megkárosítják az intézményt. A több éve itt dolgozók azonban már tudják, hogy túl nagy pénzekhez nem lehet hozzájutni és a többlépcsős biztonsági rendszernek köszönhetően szinte biztos a lebukás.