Az Országgyűlés csütörtökön lefolytatta az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosításának részletes vitáját. Az MSZP csak akkor támogatja a kétharmados többséget igénylő javaslat elfogadását, ha a kormányoldal elfogadja indítványaikat.

Wiener György (MSZP) jelezte, hogy frakciója csak akkor támogatja a kétharmados többséget igénylő javaslat elfogadását, ha a kormányoldal elfogadja a szocialisták politikai kompromisszumot tükröző indítványát. Kitért arra, hogy az előterjesztés szerint - a rendőrséghez, a határőrséghez és a nemzetbiztonsági szolgálatokhoz hasonlóan - a jövőben korlátoznák az országgyűlési biztosok irat-betekintési jogát az APEH Bűnügyi Igazgatóságánál, a vám- és pénzügyőrségnél, továbbá az ügyészség nyomozást végző szervénél.

Wiener az APEH Bűnügyi Igazgatósága esetében a korlátozás elhagyását szorgalmazta, ugyanis - mint fogalmazott - a szervezet létrehozásáról szóló törvényt az Alkotmánybíróság több ponton is alkotmányellenesnek találta. "Az indítvány elutasítása esetén az MSZP nem fogja megszavazni az előterjesztést" - közölte a szocialista képviselő.

Hende Csaba, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára reagálásában úgy vélekedett, hogy a szocialisták meg akarják különböztetni az APEH Bűnügyi Igazgatóságát a többi titkos információgyűjtésre jogosult nyomozó hatóságtól. Szerinte a szocialistáknak az Alkotmánybíróságra való hivatkozása nem helytálló, ugyanis a testület kifejezetten formai okokra hivatkozva fogalmazta meg kifogásait az APEH Bűnügyi Igazgatóságáról szóló törvény kapcsán, és 2002. december 31-ig hatályban hagyta az ominózus rendelkezéseket.

Hozzátette: ez azt jelenti, hogy az Alkotmánybíróság az azonos tartalmú szabályozás kétharmados többséggel történő elfogadására jövő év végéig adott határidőt az Országgyűlésnek. Jelezte azt is, hogy az utóbbi években az Alkotmánybíróságnak ez volt az egyik legszélesebb szakmai körben vitatott döntése.

Az államtitkár - Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) felvetéseire reagálva - megjegyezte: a titkosszolgálati tevékenységet a bíróságok, adott esetben az Igazságügyi Minisztérium, és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága is felügyeli.