Nem érkezett lépfenével fertőzött minta az ÁNTSZ laboratóriumaiba az elmúlt két hétben, és egyre kevesebb a bejelentés a gyanús porokról. Az ENSZ kérésére jelenleg felmérés készül, hogy kiderüljön: mennyire felkészült Magyarország egy esetleges himlőjárvány kezelésére.

Ígéretéhez híven a héten is tájékoztatta a sajtót Lun Katalin országos tisztifőorvos az aktuális járványügyi helyzetről. Elmondta, hogy napról napra kevesebb "gyanús" anyag, por, tárgy kerül be az ÁNTSZ laboratóriumaiba vizsgálatra, és az eddigi értékelések során egyetlen fertőzött mintával sem találkoztak.

Az ENSZ egészségügyi világszervezetének kérésére a legtöbb országban felmérés készül arról, hogy mennyire vannak felkészülve egy esetleges himlőjárványra. Erre azért van szükség, mert az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban többször felröppent a hír, hogy a bioterroristák következő fegyvere a himlő kórokozója lehet. Az ÁNTSZ információi szerint eddig a himlőnek sem külföldön, sem Magyarországon nincs nyoma. A nemzetközi felmérés, és a magyar egészségügyi hatóság vizsgálatai is az ország felkészültsége érdekében történnek.

A tisztifőorvos megismételte, hogy most van a szezonja az influenzajárványnak, és a megelőző oltást novemberben érdemes megkapni. A több mint egymillió térítésmentes injekciót megkapták a háziorvosok, hozzájuk érdemes fordulni az oltásért.

Korábban:

Lépfene nincs az országban, influenzajárvány lehet

[origo]